Dokumentaatio ketterässä kehityksessä ja siihen liittyvät käytänteet ja työkalut - Tammi, Pekka (2024)
Hyvä dokumentaatio selkeyttää ohjelmiston tavoitteita, auttaa uusien kehittäjien perehdyttämisessä ja parantaa viestintää ketterissä kehitystiimeissä. Vaikka yksi ketterän ohjelmistokehityksen julistuksen pääperiaatteista on asettaa toimiva ohjelmisto kattavan dokumentaation edelle, tehokkaalla dokumentaatiolla on silti tärkeä rooli. Tutkielma keskittyy siihen, mitä nykyaikaisesta ohjelmistosta dokumentoidaan. Tyypillisesti dokumentoitavat osat, kuten käyttäjätarinat, toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset. Nämä auttavat kehittäjiä ymmärtämään ja hallitsemaan projektin laajuutta ja vaatimuksia. Lisäksi tässä tutkimuksessa tarkastellaan työkaluja, kuten wikejä, jotka tukevat kehittäjiä dokumentaation ylläpidossa ja kirjoittamisessa. Nämä työkalut mahdollistavat kehittäjille dokumentaation yhteisöllisen ja iteratiivisen kirjoittamisen, säästäen aikaa ja parantaen yhteistyötä ketterissä tiimeissä. Tutkimus nostaa esiin kysymyksen siitä, miksi dokumentaation laatiminen on usein välteltävä tehtävä ketterien ohjelmistokehittäjien keskuudessa sekä näennäistä ristiriitaa, jossa kehittäjät tunnustavat silti tehokkaan dokumentaation tärkeyden työssään.