Ryhmänohjaajan rooli lukion ohjauksessa - Virtanen, Heidi; Hänninen, Veera (2024)
Lukioiden ohjauksen kuuluu ryhmänohjausta, jossa aineenopettaja nimetään vastuurooliin tietystä opiskelijaryhmästä. Ohjauksen kokonaisuutta voidaan hahmottaa holistisen ohjauksen mallilla, jossa ryhmänohjaaja paikantuu opiskelijoiden lähimmäksi ohjaustahoksi. Ohjaukselle on nykyään entistä enemmän tarvetta pidentyneen oppivelvollisuuden ja lukiolaisten hyvinvoinnin haasteiden takia. Ryhmänohjaajan tehtävä mainitaan lukion opetussuunnitelman perusteissa, mutta sitä tarkennetaan paikallisissa opetussuunnitelmissa. Siksi ryhmänohjaajien työnkuvissa esiintyy oppilaitoskohtaista vaihtelua. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten ryhmänohjaajat jäsentävät rooliaan lukion ohjauksessa ja ryhmänohjauksen kehittämismahdollisuuksia. Teoreettisena viitekehyksenä hyödynnetään toimintajärjestelmän mallia.