Tekoälyn sukupuoliharha - Nupponen, Minea (2024)
Tekoälyn käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana merkittävästi, ja se tulee muuttamaan monia asioita yhteiskunnassa. Tekoälyn yleistyessä keskustelu tekoälyn eettisistä puolista on alkanut herätä. Yhtenä eettisenä kysymyksenä on ihmisten asenteiden ja ennakkoluulojen siirtyminen tekoälylle. Tässä tutkielmassa keskityttiin sukupuoliennakkoluuloihin eli sukupuoliharhaan. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, ja siinä pyrittiin vastaamaan kysymyksiin: “Onko tekoälyllä sukupuoliharhaa”, “Miten tekoälylle syntyy sukupuoliharhaa” ja “Miten tekoälyn sukupuoliharha näkyy käytännössä”. Tutkielmassa tultiin siihen tulokseen, että tekoälyltä löytyy sukupuoliharhaa. Tutkielmassa huomattiin tekoälylle syntyvän sukupuoliharhaa sen käyttäjistä, datasta, jolla sitä koulutetaan sekä tekoälyn kehittäjistä. Tutkielmassa tultiin myös siihen tulokseen, että tekoälyn sukupuoliharhaa voidaan havaita monissa eri tilanteissa käytännössä. Tekoälyn sukupuoliharhaa tulisi tutkia lisää, ja tutkimuksissa olisi hyvä ottaa huomioon myös muut ennakkoluulot.