Musiikillinen maailmanmatka : maailmanmusiikin opettaminen monikulttuurisen musiikkikasvatuksen keinoin - Pesonen, Jukka (2024)
Kasvaneen maahanmuuton ja sosiaalisen median tuoman globalisoitumisen myötä suomalaisen koulujärjestelmän on kyettävä vastaamaan monikulttuurisen maailman tarpeisiin. Vieraiden kulttuurien kohtaaminen aiheuttaa myös haasteita. Monikulttuurinen musiikkikasvatus pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin ja tarjoamaan monipuolisia musiikillisia kokemuksia, joiden avulla erilaisia kulttuureja voidaan oppia ymmärtämään ja arvostamaan musiikin kautta. Tämä tutkielma pyrkii selvittämään, miten maailmanmusiikkia voidaan opettaa hyödyntäen monikulttuurisen musiikkikasvatuksen periaatteita. Monikulttuurisen otteen hyödyntäminen musiikkikasvatuksessa auttaa oppilaita kehittämään kykyjään vastaanottaa ja ymmärtää erilaisia musiikkityylejä ja niiden kulttuurista kontekstia. Itselleen vieraita musiikkikulttuureja opettaessaan, opettajan tulee ensin perehtyä itse käsiteltävään aiheeseen ja muodostaa selkeä kokonaiskuva kyseisen musiikkityylin ja -kulttuurin merkittävistä asioista. Opettajan on myös tärkeä huomioida oma asemansa suhteessa käsiteltävään kulttuuriin opettaessaan asioita, jotka ovat merkittävä osa joidenkin ihmisten identiteettiä. Tutustuttaessa uusiin musiikkikulttuureihin opettaja toimii suunnannäyttäjänä ja tarjota mahdollisimman monipuolisia työtapoja ja musiikillisia kokemuksia oppilailleen. Vieraisiin kulttuureihin tutustuttaessa on kiinnitettävä huomiota mahdollisiin haasteisiin autenttisuuden, ennakkoluulojen ja resurssien osalta. Niiden edessä ei kuitenkaan tule lannistua. Tutkielman tavoitteena on antaa opettajille rohkeutta haastaa itseään ja lähteä musiikilliselle maailmanmatkalle oppilaidensa kanssa.