Doges go to war – The influence mechanisms of NAFO memes in Russia-Ukraine conflict - Korhonen, Otso (2024)
Digitaalisen viestinnän aikakaudella digitaaliset alustat vaikuttavat yhä enemmän kulttuurisiin ja poliittisiin kertomuksiin. Tässä tutkielmassa keskityttiin meemien roo-liin geopoliittisissa konflikteissa, erityisesti meemien käyttöön Venäjän ja Ukrainan välisessä konfliktissa. Tutkimuksessa analysoitiin yksityiskohtaisesti Nordic Atlantic Fella Organizationin (NAFO) meemejä sekä tutkittiin, millaisia mekanismeja mee-meissä hyödynnettiin yleisöön vaikuttamiseksi. Tutkimuksessa tutkitaan myös, miten nämä digitaaliset artefaktit toimivat välineinä, joilla muokataan sotaa ja geopoliittisia jännitteitä koskevia narratiiveja. Meemit ovat tiedon yksiköitä, joita voidaan jäljitellä ja kopioida (Shifman, 2014). Myös narratiiveilla oli tärkeä rooli tutkimuksessa, ja se mää-ritellään tapahtuman tai tapahtumien esittämiseksi, mukaan lukien tarina ja sen ker-tomisen tapa (Abbott, 2008). Tutkimuksessa tarkasteltiin 20 NAFO-meemistä koostu-vaa aineistoa käyttämällä laadullisen sisällönanalyysin ja temaattisen analyysin yhdis-telmää meemien ja niiden merkitysten monien kerrosten analysoimiseksi. Kukin meemi analysoitiin erikseen, jonka jälkeen elementit teemoitettiin. Tutkimuksessa käy-tettiin kvalitatiivisen sisällönanalyysin ja temaattisen analyysin yhdistelmää meemien ja niiden merkitysten analysoimiseksi. Analyysi paljasti, että meemit toimivat voimak-kaina tekijöinä poliittisten narratiivien muokkaamisessa ja levittämisessä. Meemeillä on kyky kumota vakiintuneita diskursseja ja edistää erilaista virtuaalista yhtenäisyyttä internetin käyttäjien keskuudessa maailmanlaajuisesti. Meemit voivat olla myös haital-lisia esimerkiksi disinformaation levittämiseen erilaisissa ympäristöissä. Tutkimuksen tulokset korostavat meemiviestinnän merkitystä ja sitä, miten ne voivat muuttaa narra-tiivia erilaisilla elementeillä.