Globaalien virtuaalisten tiimien johtaminen - Korpela, Mikko (2024)
Viestintäteknologioiden nopea kehitys ja yritysten halu menestyä globaaleilla markkinoilla ovat viime vuosikymmenien aikana johtaneet siihen, että yhä useampi organisaatio on enenevissä määrin siirtynyt käyttämään maantieteellisesti hajautettua, virtuaalisesti teknologian välityksellä keskenään kommunikoivaa työvoimaa. Tämän pro gradun tarkoituksena on tarkastella näiden virtuaalisten tiimien jäsenten kokemuksia virtuaalisuuteen liittyen, sekä pyrkiä tunnistamaan virtuaalisuudesta aiheutuvia etuja ja haittoja. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan virtuaalisuuden vaikutuksia tiimin jäsenten välisiin sosiaalisiin suhteisiin, sekä pyritään tunnistamaan käytäntöjä ja toimintamalleja virtuaalisen työskentelyn helpottamiseksi ja tehostamiseksi. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin asiantuntijatyötä tekevästä globaalista hankintaorganisaatiosta puolistrukturoitujen teemahaastatteluiden avulla. Aineiston analyysissa käytettiin teemoittelua, sekä sisällönanalyysia. Tulokset osoittavat, että vaikka virtuaaliset tiimit kykenevätkin suoriutumaan niille annetuista työtehtävistä, niin virtuaalinen kommunikaatio nähdään usein kasvokkaista kommunikaatiota vajavaisempana ja asiakeskeisempänä, jonka seurauksena virtuaalisten tiimien jäsenet jäävät toisilleen usein keskenään etäisiksi. Myös samassa lokaatiossa sijaitsevien sidosryhmien merkitys korostui virtuaalisissa tiimeissä. Virtuaalisten tiimien etuina nousivat esille erityisesti virtuaalisessa kommunikaatiossa käytettävät työkalut, jotka toisaalta ovat usein myös laajalti ei-virtuaalisten tiimienkin käytössä. Virtuaalista toimintaa helpottavia käytäntöjä ovat mm. aktiivinen esihenkilötyö, säännölliset one-to-one palaverit esihenkilön ja alaisten välillä, tiimin jäsenten kasvokkaiset tapaamiset, sekä käytettävissä olevien teknologioiden tehokas hyödyntäminen.