Summary: | Mikrokurssit ovat yritysten kannalta tehokas tapa hyödyntää jatkuvaa oppimista ja kehittää työntekijöiden osaamista. Mikrokurssien avulla voidaan siirtää yliopiston tutkimus- ja kehittämistoiminnan seurauksena syntynyttä tietoa elinkeinoelämän käyttöön, jolloin huomioidaan Suomessa yliopistojen tehtäviin kuuluva yhteiskunnallinen vuorovaikutus. 1.1.2021 voimaan tullut korkeakoulujen uusi rahoitusmalli kannustaa yliopistoja jatkuvaan oppimiseen liittyvän koulutuksen kehittämiseen nostamalla sen osuutta rahoituksesta kahdesta prosentista viiteen prosenttiin.
Pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisia ominaisuuksia mikro-oppimiseen liittyy ja mitä hyvän mikrokurssin suunnittelussa on huomioitava. Lisäksi selvitettiin, mitä tulee ottaa huomioon, jos olemassa olevasta videopohjaisesta verkkokurssista muokataan interaktiivinen mikrokurssi. Empiirisessä osuudessa toteutettiin ActivePresenterillä pilotti videoihin painottuvien interaktiivisten mikrokurssien hyödyntämisestä. Kehittämisprosessin aikana muokattiin kurssista TIES5350 Langattomat sensoriverkot tilakonepohjaiseen sovellussuunnitteluun keskittyvä osuus interaktiiviseksi mikrokurssiksi.
Tutkielma toteutettiin kehittämistutkimuksena. Kehittämisprosessi toteutettiin iteratiivisesti kahdessa kehittämissyklissä. Kehittämissyklit koostuivat empiirisestä ongelma-analyysistä, kehittämisprosessin kuvauksesta sekä kehittämistuotoksen esittelystä ja arvioinnista.
Huomioon otettaviksi asioiksi havaittiin videopohjaisen kurssin tapauksessa luentovideoiden laatu, luennoitsijan web-kameravideon sijainti ja yksinkertainen käyttöliittymä. Aiheen sopivuutta mikrokurssiksi tulee harkita ja kurssin sisällön tiivistäminen on tärkeää. Videoiden on oltava erillisiä ja selkeä sisällysluettelo helpottaa kurssin rakenteen ymmärtämistä. Edellisten lisäksi on huomioitava mikrokurssin tarvitsema ohjeistus ja kognitiivisen kuormituksen vähentäminen.
Tutkielman tulokset vaikuttavat siihen, miten mikrokursseja kannattaa toteuttaa, jotta niiden avulla voidaan panostaa jatkuvan oppimisen hyödyntämiseen ja välittää tutkimushankkeiden tuottamaa tietoa elinkeinoelämän käyttöön.
|