"Meillä on ongelmia maahanmuuttajien sopeuttamisen kanssa" : maahanmuuttajien sopeutuminen Suomi24-keskustelupalstalla - Leppäranta, Janita (2024)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tarkastella maahanmuuttajien sopeutumista verkkokeskusteluissa Suomi24-keskustelupalstalla vuosilta 2017-2020- Tutkimuksessa tarkastellaan maahanmuuttaja-sanan saamia kollokaatteja ja niiden muodostamia semanttisia preferenssejä. Tutkimuksen päämääränä on analysoida, millaista keskustelua kansalaiset käyvät maahanmuuttajien sopeutumisesta ja, mitä nämä keskustelut kertovat kansalaisten näkemyksistä maahanmuuttajia kohtaan Suomi24-keskustelupalstalla. Tutkimuskysymykset ovat: 1) Millaisia kollokaatteja eli myötämerkityksiä maahanmuuttajiin liitetään Suomi24-keskustelupalstalla ja millaisia semanttisia preferenssejä eli samaan merkitysryhmään kuuluvia joukkoja kollokaateista muodostuu? 2) Millaista keskustelua kansalaiset käyvät maahanmuuttajien sopeutumisesta? 3) Mitä keskustelut kertovat kansalaisten näkemyksistä maahanmuuttajien sopeutumista kohtaan. Tutkimus pohjautuu korpuslingvistiikkaan ja sen teoreettiset lähtökohdat ovat fraseologisessa kielikäsityksessä sekä diskurssintutkimuksessa. Menetelmänä toimii korpusavusteinen diskurssintutkimus (CADS). Aineiston keräämisessä hyödynnetään Kollotin-työkalua ja analyysimenetelmänä käytetään kollokaatioanalyysiä. Tutkimuksessa analyysiin kertyi 155 tilastollisesti merkitsevää kollokaattia, joista muodostui 11 semanttista preferenssiä. Laajin semanttinen preferenssi kuvastaa maahanmuuttajien sopeutumiseen liittyvä kollokaatteja, joihin tutkimuksessa tarkemmin perehdytään. Tutkimuksen perusteella maahanmuuttajien sopeuttaminen yhteiskuntaan nähtiin tärkeänä, mutta ongelmallisena ja vaikeana. Maahanmuuttajien sopeutumisessa vastuu koettiin olevan sekä kansalaisilla että maahanmuuttajilla itsellään. Kielen oppimista ja suomalaisten tapojen opettamista pidettiin hyvinä sopeuttamisen keinoina. Maahanmuuttajien nähtiin saavan enemmän taloudellista tukea ja paremmat asunto-olot kantaväestöön verrattuna. Sosiaalietuuksien varassa elävät maahanmuuttajat nähtiin turhina ja hyödyttöminä. Itsensä elättävät veroja maksavat maahanmuuttajat koettiin tarpeellisina.