Puettavan teknologian hyödyntäminen jalkapalloharjoittelussa - Pietiläinen, Tatu (2024)
Puettavilla teknologioilla voidaan tarkoittaa käytännössä mitä tahansa ihmisen kehon yllä pidettävää asiaa, johon on liitettynä mukaan jotakin teknologiaa. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää, miten puettavia teknologioita hyödynnetään huipputasolla jalkapalloharjoittelun tukena, sekä mitä hyötyä näiden teknologioiden käytöstä on. Tämä tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman aikana havaittiin, että jalkapalloharjoittelussa puettavia teknologioita hyödynnetään erityisesti pelaajien monitoroimiseen. Pelaajista saatavan datan sekä informaation avulla pelaajien harjoittelua pystytään suunnittelemaan paremmin. Yleisimpiä jalkapalloharjoittelussa pelaajien monitoroimiseen käytettyjä teknologioita ovat erilaiset GPS-teknologiaan pohjautuvat ratkaisut. Näiden avulla pystytään tarkemmin seuraamaan pelaajien rasitusta sekä pelaajien kehitystä. GPS-teknologioiden käyttöön saattaa kuitenkin liittyä myös joitakin haasteita, etenkin datan oikeellisuuteen liittyen. Nämä ovatkin asioita, jotka tulee ottaa huomioon, kun puettavia teknologioita käytetään jalkapalloharjoittelussa.