Syöpäkasvainten tuhoaminen boorineutronikaappaushoidolla - Sinisalo, Sanni (2024)
Boorineutronikaappaushoito on sädehoidon muoto, joka perustuu kasvainkudokseen keskittyneen boorin isotoopin herkkään reagointikykyyn neutronisäteilyn kanssa. Reaktiosta syntyneet hiukkaset menettävät suurimman osan energiastaan kasvaimen alueelle, jolloin kasvain tuhoutuu. Boorineutronikaappaushoitoa pidetään hyvänä sädehoitona, koska siinä säteilyannos muodostuu vasta kasvaimessa jättäen samalla normaalin, terveen kudoksen säteilyannoksen hyvin pieneksi. Hoitoon liittyy myös huonoja puolia. Suurin ongelma liittyy seoksiin, joilla boori saadaan kasvaimeen. Booriseoksen tulee täyttää tiettyjä vaatimuksia, mutta vielä ei ole löydetty täydellisesti niitä kaikkia samanaikaisesti täyttäviä seoksia. Lisäksi ongelmana on hoitoon liittyvät dosimetrian laskut, koska ne ovat monen säteilylähteen takia monimutkaisia ja aikaa vieviä. Muun muassa näiden ongelmien takia hoito on vielä kehitysvaiheessa eikä se ole yleistynyt käytetyimmäksi sädehoidoksi.