Frisbeegolfurheilijan henkilöbrändi sosiaalisessa mediassa – haasteet sekä sponsoreiden ja seuraajien vaikutus - Heikura, Laura (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa perehdytään frisbeegolfurheilijoiden henkilöbrändin rakennukseen sosiaalisessa mediassa. Tutkimuksessa laajennetaan aiempien tutkimusten tuloksia urheilijoiden henkilöbrändin rakennukseen liittyen (ks. esim. Dumont & Ots, 2020; Hodge & Walker (2015); Jara Pazmino & Pack, 2023). Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella urheilijoiden henkilöbrändin rakennusta haasteiden kautta ottaen huomioon myös urheilijoiden sponsorit ja seuraajat. Tällaista tutkimusasetelmaa ei ole ollut aiemmissa tutkimuksissa. Tutkimus toteutettiin laadullisesti haastattelemalla 15 suomalaista frisbeegolfurheilijaa. Tutkimusdatan analysoinnissa käytettiin Glaser & Strauss (1967) kehittämää jatkuvaa vertailumenetelmää. Tutkimuksessa havaittiin, että urheilijat ovat suhteellisen tietoisia henkilöbrändistä yleisellä tasolla, mutta he kaipaavat lisää ymmärrystä erityisesti yksilöllisellä tasolla. Urheilijat kokevat suurimpina haasteina henkilöbrändin rakentamisessa sosiaalisessa mediassa alustaan liittyvät haasteet sekä erilaisten resurssien puuteen. Sponsorit vaikuttavat urheilijoiden henkilöbrändiin erityisesti sopimuksessa sovittujen asioiden sekä symbolisen ja materiaalisen resurssin avulla. Lisäksi havaittiin, että seuraajien merkitys urheilijoiden henkilöbrändiin ei ole kovin suuri, mutta heidän toiminnallaan voi olla henkinen vaikutus esimerkiksi urheilijan motivaatioon, minkä lisäksi seuraajilla on tiedollinen vaikutus, sillä he antavat urheilijalle tietoa hänen toimintansa onnistumisesta kommenttien ja reaktioiden avulla.