What separates physically active IBD patients from inactive ones? : exploration of the effects of health beliefs, guidance from healthcare providers, intention, self-regulation, and psychological well-being - Aho, Reetta (2024)
Tulehduksellisten suolistosairauksien (IBD) esiintyvyys kohoaa eri puolilla maailmaa. Sairauteen liittyy myös kohonnut riski ahdistus- ja masennusoireisiin. Keinoja vähentää sairauden negatiivisia vaikutuksia on etsitty, yhtenä tällaisena keinona on tutkittu fyysistä aktiivisuutta, millä onkin havaittu olevan positiivia vaikutuksia. Tämä tutkimus pyrki selvittämään mahdollisia fyysisen aktiivisuuden ennustajia tässä ryhmässä sekä tuottamaan vastauksia kysymykseen: ”Mikä erottaa fyysisesti aktiiviset IBD-potilaat heistä, jotka eivät ole aktiivisia?”