Carl Schmittin ja Urho Kekkosen konstit : demokratian itsepuolustus (1934) schmittiläisen poliittisen teorian kautta - Kalijärvi, Iivo (2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkin Urho Kekkosen (1900–1986) vuonna 1934 julkaisemaa Demokratian itsepuolustus -pamflettia saksalaisen ajattelijan Carl Schmittin (1888–1985) poliittisen teorian kautta. Katsoakseni molemmat kirjoittivat maailmansotien välisen ajan Euroopan kontekstissa samasta asiasta: valtion oikeudesta ja keinoista puolustautua valtiosääntöä uhkaavia liikkeitä vastaan. Tutkielman tarkoitus on lukea Kekkosen pamflettia schmittiläisen poliittisen teorian kautta, ja vertaillen tarkastella, millaisia samankaltaisuuksia ja eriäväisyyksiä tällä tavoin voidaan löytää. Olen rajannut vertailukohdat kolmeen pääteemaan: heidän demokratiakäsitykseensä, liberalismikritiikkiinsä sekä diktatuurinäkemykseensä. Nämä ovat Kekkosen pamfletin huomattavimpia teemoja, ja lisäksi ne ovat aiheita, joita Schmitt poliittisessa teoriassaan laajasti käsittelee. Hypoteesini on, että näiden kahden saman aikakauden ajattelijan näkemyksistä voidaan löytää edellä mainittuihin teemoihin liittyen merkittävästi samankaltaisuuksia.