Sosiaalisen median käytön yhteys ortoreksiaan sairastumiseen nuorilla aikuisilla : millaiset tekijät voivat selittää mahdollista yhteyttä? - Reinikainen, Aada (2024)
Ortoreksia on pakonomaiseen terveelliseen syömiseen liittyvä ongelma, joka on herättänyt julkisuudessa runsaasti keskustelua. Ortoreksiaa ei kuitenkaan vielä löydy syömishäiriöiden tautiluokituksesta, vaikkakin se voidaan useimmissa tapauksissa laskea epätyypilliseksi laihuushäiriöksi. Syömishäiriöt ovat useimmiten nuorilla ja nuorilla aikuisilla naisilla esiintyviä mielenterveyden häiriöitä. Nuori aikuinen on useimpien määritelmien mukaisesti iältään 18– 35-vuotias henkilö. Sosiaalisella medialla viitataan internetin välityksellä toimiviin palveluihin ja sovelluksiin, joissa yhdistyvät käyttäjien välinen kommunikaatio ja henkilökohtainen sisällöntuotanto. Sosiaalisen median käyttö kasvaa jatkuvasti ja maailmanlaajuisesti käyttäjiä on jo yli kaksi miljardia. Sosiaalinen media voidaan erottaa perinteisemmästä joukkoviestinnästä monin tavoin – käyttäjät eivät ole vain vastaanottajia, vaan voivat esimerkiksi kommentoida toisten käyttäjien sisältöjä, jakaa omaa sisältöä, tutustua toisiin käyttäjiin ja tallentaa itselle merkityksellisiä sisältöjä. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on tarkastella sosiaalisen median käytön ja ortoreksiaan sairastumisen välistä yhteyttä nuorten aikuisten keskuudessa. Lisäksi katsaus analysoi syitä sille, mitkä tekijät voivat selittää mahdollista yhteyttä. Tiedonhaku toteutettiin neljään eri tietokantaan: Medlineen, Cinahliin, Psycinfoon ja Psychology Databaseen (Proquest). Tietokantahausta katsaukseen valikoitui 6 tutkimusta. Manuaalisesti katsaukseen valikoitiin 2 tutkimusta. Tämän katsauksen aineisto vahvisti tietämystä siitä, että sosiaalisen median, erityisesti Instagramin, käyttö lisää riskiä ortoreksiaan sairastumiseen nuorten aikuisten keskuudessa. Lisäksi katsaus osoitti monia syitä sille, mistä sosiaalisen median käytön ja ortoreksiaan sairastumiseen välinen yhteys voi johtua.