Kuinka tekoäly auttaa tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään erilaisia sairauksia terveydenhuollossa - de Silva, Kristoffer (2024)
Terveydenhuollossa tekoälyn käyttö on noussut merkittäväksi ja sillä on suuri potentiaali parantaa sairauksien ennaltaehkäisyä ja tunnistamista. Tekoäly hyödyntää valtavia tietomääriä älykkäästi ja jatkaa kehittymistään käytön myötä. Se tarjoaa tehokkaita työkaluja sairauksien tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn, mikä voi auttaa lievittämään sairauksien vaikutuksia terveydenhuollossa. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin tekoälyn käyttöä terveydenhuollossa, erityisesti sen roolia sairauksien ennaltaehkäisyssä ja tunnistamisessa. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, joka tarjosi kattavan yhteenvedon aiheesta jo olemassa olevasta tutkimustiedosta. Aineisto on kerätty Google Scholarista ja Scopuksesta hakutermeillä "AI", "Artificial intelligence" ja "AI OR Artificial intelligence AND medicine OR healthcare". Tekoälyllä ja koneoppimisella on valtava potentiaali parantaa terveydenhuoltoa, mutta samalla on tärkeää huomioida eettiset ja käytännön haasteet, kuten kustannukset ja potilaiden yksityisyyden suojaaminen. Vaikka syövän ennaltaehkäisy tekoälyn avulla on haastavaa, positiivisia tuloksia on saavutettu eri menetelmillä. On tärkeää jatkaa tutkimusta ja kehitystä, jotta syövän seulonta, ennaltaehkäisy ja hoito voivat edetä entistä tehokkaammin ja laajemmin maailmanlaajuisesti. Big datan ja koneoppimisen avulla voidaan kerätä ja analysoida valtavia määriä dataa sairauksista ja niiden leviämisestä, mikä mahdollistaa tarkemman seurannan ja tehokkaammat toimenpiteet virusten torjunnassa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että tekoälyä on koulutettava uudelleen ja sopeutettava uusiin tilanteisiin ja viruksiin. Monitieteinen lähestymistapa ja teknologisten innovaatioiden hyödyntäminen ovat avainasemassa virusten hallinnassa ja ennaltaehkäisyssä maailmanlaajuisesti.