Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen

Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää, onko kasvisruokavaliolla yhteyttä mielenterveyteen, ja jos on, millainen tämä yhteys on. Lisäksi tarkasteltiin, onko kasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla vaikutusta yhteyteen. Sekä kasvisruokavaliot että mielentervey...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Huuskola, Sara
Muut tekijät: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Kandityö
Kieli:fin
Julkaistu: 2024
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94975
_version_ 1828193195818745856
author Huuskola, Sara
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Huuskola, Sara Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Huuskola, Sara Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Huuskola, Sara
datasource_str_mv jyx
description Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää, onko kasvisruokavaliolla yhteyttä mielenterveyteen, ja jos on, millainen tämä yhteys on. Lisäksi tarkasteltiin, onko kasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla vaikutusta yhteyteen. Sekä kasvisruokavaliot että mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi. Mielenterveyden häiriöistä on muodostunut maailmanlaajuinen ongelma, joka aiheuttaa muun muassa ennenaikaisia kuolemia ja neljänneksi eniten työkyvyttömyyttä. Mielenterveyden häiriöiden lisääntyminen johtuu osaltaan siitä, että tietoisuus näistä on lisääntynyt. Kasvisruokavalioiden suosion kasvun taustalla taas ovat muun muassa ilmastonmuutos, sillä lihantuotanto aiheuttaa kasvihuonekaasuja, sekä terveydelliset syyt, sillä kasvisruokavalioiden on todettu muun muassa pienentävän riskiä monille sairauksille. Lihan vaikutusta mielenterveyteen on tutkittu jonkin verran, mutta kasvisruokavalioiden suuren suosion takia on tärkeää tutkia myös kasvisruokavalioiden yhteyttä mielenterveyteen. Kirjallisuushaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten toteutettiin kolmeen tietokantaan; PsycINFO, PubMed ja Medline. Sisäänotto- ja poissulkukriteerien avulla katsaukseen valikoitui lopullisesti seitsemän poikkileikkaustutkimusta. Valikoituneista tutkimuksista viidessä todettiin kasvisruokavaliolla olevan tilastollisesti merkitsevä yhteys mielenterveyteen. Yhden tutkimuksen mukaan kasvisruokavalion noudattamisella on negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Kolmessa tutkimuksessa sen sijaan todettiin terveellisellä kasvisruoalla, eli muun muassa täysjyväviljoilla, hedelmillä, vihanneksilla, pähkinöillä, palkokasveilla ja kasviöljyillä, olevan positiivinen yhteys mielenterveyteen, ja epäterveellisellä kasvisruoalla, eli muun muassa mehuilla, sokerijuomilla, jalostetuilla viljoilla ja makeisilla, olevan negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Yksi tutkimus totesi ainoastaan epäterveellisellä kasvisruoalla olevan yhteys mielenterveyteen. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella ei voida suoraan todeta, että kasvisruokavaliolla olisi positiivinen tai negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Sen sijaan katsauksen tulokset tukevat tietoa siitä, että kasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla olisi yhteys mielenterveyteen. Terveellisellä kasvisruoalla voidaan pienentää riskiä ja ehkäistä muun muassa masennusta, ahdistusta ja psyykkistä kuormittuneisuutta. Sen sijaan epäterveellinen kasvisruokavalio on yhteydessä näiden riskin suurenemiseen.
first_indexed 2024-05-20T20:00:46Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Otsala, Laura", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Huuskola, Sara", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2024-05-20T05:14:45Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2024-05-20T05:14:45Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2024", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94975", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, onko kasvisruokavaliolla yhteytt\u00e4 mielenterveyteen, ja jos on, millainen t\u00e4m\u00e4 yhteys on. Lis\u00e4ksi tarkasteltiin, onko\nkasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla vaikutusta yhteyteen.\nSek\u00e4 kasvisruokavaliot ett\u00e4 mielenterveysongelmat ovat lis\u00e4\u00e4ntyneet merkitt\u00e4v\u00e4sti. Mielenterveyden h\u00e4iri\u00f6ist\u00e4 on muodostunut maailmanlaajuinen ongelma, joka aiheuttaa muun muassa\nennenaikaisia kuolemia ja nelj\u00e4nneksi eniten ty\u00f6kyvytt\u00f6myytt\u00e4. Mielenterveyden h\u00e4iri\u00f6iden lis\u00e4\u00e4ntyminen johtuu osaltaan siit\u00e4, ett\u00e4 tietoisuus n\u00e4ist\u00e4 on lis\u00e4\u00e4ntynyt. Kasvisruokavalioiden\nsuosion kasvun taustalla taas ovat muun muassa ilmastonmuutos, sill\u00e4 lihantuotanto aiheuttaa\nkasvihuonekaasuja, sek\u00e4 terveydelliset syyt, sill\u00e4 kasvisruokavalioiden on todettu muun muassa\npienent\u00e4v\u00e4n riski\u00e4 monille sairauksille. Lihan vaikutusta mielenterveyteen on tutkittu jonkin\nverran, mutta kasvisruokavalioiden suuren suosion takia on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 tutkia my\u00f6s kasvisruokavalioiden yhteytt\u00e4 mielenterveyteen.\nKirjallisuushaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten toteutettiin kolmeen tietokantaan;\nPsycINFO, PubMed ja Medline. Sis\u00e4\u00e4notto- ja poissulkukriteerien avulla katsaukseen valikoitui lopullisesti seitsem\u00e4n poikkileikkaustutkimusta. Valikoituneista tutkimuksista viidess\u00e4 todettiin kasvisruokavaliolla olevan tilastollisesti merkitsev\u00e4 yhteys mielenterveyteen. Yhden tutkimuksen mukaan kasvisruokavalion noudattamisella on negatiivinen yhteys mielenterveyteen.\nKolmessa tutkimuksessa sen sijaan todettiin terveellisell\u00e4 kasvisruoalla, eli muun muassa t\u00e4ysjyv\u00e4viljoilla, hedelmill\u00e4, vihanneksilla, p\u00e4hkin\u00f6ill\u00e4, palkokasveilla ja kasvi\u00f6ljyill\u00e4, olevan positiivinen yhteys mielenterveyteen, ja ep\u00e4terveellisell\u00e4 kasvisruoalla, eli muun muassa mehuilla, sokerijuomilla, jalostetuilla viljoilla ja makeisilla, olevan negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Yksi tutkimus totesi ainoastaan ep\u00e4terveellisell\u00e4 kasvisruoalla olevan yhteys mielenterveyteen.\nT\u00e4m\u00e4n systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella ei voida suoraan todeta, ett\u00e4\nkasvisruokavaliolla olisi positiivinen tai negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Sen sijaan katsauksen tulokset tukevat tietoa siit\u00e4, ett\u00e4 kasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla olisi\nyhteys mielenterveyteen. Terveellisell\u00e4 kasvisruoalla voidaan pienent\u00e4\u00e4 riski\u00e4 ja ehk\u00e4ist\u00e4 muun\nmuassa masennusta, ahdistusta ja psyykkist\u00e4 kuormittuneisuutta. Sen sijaan ep\u00e4terveellinen\nkasvisruokavalio on yhteydess\u00e4 n\u00e4iden riskin suurenemiseen.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2024-05-20T05:14:45Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2024-05-20T05:14:45Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2024", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "38", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kasvisruokavalio", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202405203740", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatinty\u00f6", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvisravinto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vegetarismi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "mielenterveys", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_94975
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:01:45Z
main_date 2024-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2024
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/f581d32f-692e-445f-8c9e-30d259155f9f\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202405203740.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2024
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Huuskola, Sara Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen kasvisruokavalio Terveyskasvatus Health Education 50411 kasvisravinto vegetarismi mielenterveys
title Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen
title_full Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen
title_fullStr Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen
title_full_unstemmed Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen
title_short Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen
title_sort kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen
title_txtP Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen
topic kasvisruokavalio Terveyskasvatus Health Education 50411 kasvisravinto vegetarismi mielenterveys
topic_facet 50411 Health Education Terveyskasvatus kasvisravinto kasvisruokavalio mielenterveys vegetarismi
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94975 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202405203740
work_keys_str_mv AT huuskolasara kasvisruokavalionyhteysmielenterveyteen