fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Otsala, Laura", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Huuskola, Sara", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2024-05-20T05:14:45Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2024-05-20T05:14:45Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2024", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94975", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, onko kasvisruokavaliolla yhteytt\u00e4 mielenterveyteen, ja jos on, millainen t\u00e4m\u00e4 yhteys on. Lis\u00e4ksi tarkasteltiin, onko\nkasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla vaikutusta yhteyteen.\nSek\u00e4 kasvisruokavaliot ett\u00e4 mielenterveysongelmat ovat lis\u00e4\u00e4ntyneet merkitt\u00e4v\u00e4sti. Mielenterveyden h\u00e4iri\u00f6ist\u00e4 on muodostunut maailmanlaajuinen ongelma, joka aiheuttaa muun muassa\nennenaikaisia kuolemia ja nelj\u00e4nneksi eniten ty\u00f6kyvytt\u00f6myytt\u00e4. Mielenterveyden h\u00e4iri\u00f6iden lis\u00e4\u00e4ntyminen johtuu osaltaan siit\u00e4, ett\u00e4 tietoisuus n\u00e4ist\u00e4 on lis\u00e4\u00e4ntynyt. Kasvisruokavalioiden\nsuosion kasvun taustalla taas ovat muun muassa ilmastonmuutos, sill\u00e4 lihantuotanto aiheuttaa\nkasvihuonekaasuja, sek\u00e4 terveydelliset syyt, sill\u00e4 kasvisruokavalioiden on todettu muun muassa\npienent\u00e4v\u00e4n riski\u00e4 monille sairauksille. Lihan vaikutusta mielenterveyteen on tutkittu jonkin\nverran, mutta kasvisruokavalioiden suuren suosion takia on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 tutkia my\u00f6s kasvisruokavalioiden yhteytt\u00e4 mielenterveyteen.\nKirjallisuushaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten toteutettiin kolmeen tietokantaan;\nPsycINFO, PubMed ja Medline. Sis\u00e4\u00e4notto- ja poissulkukriteerien avulla katsaukseen valikoitui lopullisesti seitsem\u00e4n poikkileikkaustutkimusta. Valikoituneista tutkimuksista viidess\u00e4 todettiin kasvisruokavaliolla olevan tilastollisesti merkitsev\u00e4 yhteys mielenterveyteen. Yhden tutkimuksen mukaan kasvisruokavalion noudattamisella on negatiivinen yhteys mielenterveyteen.\nKolmessa tutkimuksessa sen sijaan todettiin terveellisell\u00e4 kasvisruoalla, eli muun muassa t\u00e4ysjyv\u00e4viljoilla, hedelmill\u00e4, vihanneksilla, p\u00e4hkin\u00f6ill\u00e4, palkokasveilla ja kasvi\u00f6ljyill\u00e4, olevan positiivinen yhteys mielenterveyteen, ja ep\u00e4terveellisell\u00e4 kasvisruoalla, eli muun muassa mehuilla, sokerijuomilla, jalostetuilla viljoilla ja makeisilla, olevan negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Yksi tutkimus totesi ainoastaan ep\u00e4terveellisell\u00e4 kasvisruoalla olevan yhteys mielenterveyteen.\nT\u00e4m\u00e4n systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella ei voida suoraan todeta, ett\u00e4\nkasvisruokavaliolla olisi positiivinen tai negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Sen sijaan katsauksen tulokset tukevat tietoa siit\u00e4, ett\u00e4 kasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla olisi\nyhteys mielenterveyteen. Terveellisell\u00e4 kasvisruoalla voidaan pienent\u00e4\u00e4 riski\u00e4 ja ehk\u00e4ist\u00e4 muun\nmuassa masennusta, ahdistusta ja psyykkist\u00e4 kuormittuneisuutta. Sen sijaan ep\u00e4terveellinen\nkasvisruokavalio on yhteydess\u00e4 n\u00e4iden riskin suurenemiseen.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2024-05-20T05:14:45Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2024-05-20T05:14:45Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2024", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "38", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kasvisruokavalio", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202405203740", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatinty\u00f6", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvisravinto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vegetarismi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "mielenterveys", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|