Aleksanteri II:n muistelu Suomen sanomalehdistössä vuosina 1881 ja 1894 - Räsänen, Tytti (2024)
Vuoden 1881 maaliskuussa Suomen suuriruhtinas ja Venäjän keisari Aleksanteri II murhattiin. Häntä pidettiin Suomessa hyvänä hallitsijana, johtuen etenkin laajoista uudistusreformeista, joita toteutettiin niin Venäjällä kuin Suomessakin. Suomessa merkittäviä uudistuksia olivat muun muassa valtiopäivätoiminnan uudelleen alkaminen vuonna 1863 sekä kieliasetus samalta vuodelta. Aleksanteri II:n aikana ilmapiiri koettiin Suomessa myös vapautuneemmaksi.