Lohkoketjuteknologian laajamittaisen käyttöönoton kriittiset tekijät liiketoimintaympäristössä - Kolehmainen, Taija (2024)
Lohkoketjuteknologia on herättänyt suurta kiinnostusta uudenlaisena tiedon tallentamisen ja siirtämisen ratkaisuna. Teknologia tunnetaan parhaiten korkean profiilin kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin (BTC) ja Ethereumin (ETH), sekä Non-Fungible Token (NFT) -hallintatodistusten mahdollistajana. Vaikka lohkoketjulla on potentiaalia muuttaa toimialoja myös finanssiteknologian ulkopuolella, on sen käytännön toteutus edelleen varovaista. Tämä kandidaatintutkielma keskittyy liike-elämän toimijoiden näkökulmasta helpommin lähestyttävämpiin suljetumpiin ja yksityisempiin lohkoketjuprotokolliin, niin kutsuttuihin yrityslohkoketjuihin. Tutkielma tarkastelee lohkoketjun käyttöönoton nykytilaa ja nostaa esiin siihen vaikuttavia kriittisiä tekijöitä. Tutkimuskysymys on: ”Mitkä kriittiset tekijät vaikuttavat lohkoketjuteknologian laajamittaiseen käyttöönottoon liike-elämän näkökulmasta?” Peilaamalla käytännön kokemuksia olemassa olevaan tutkimustietoon, tutkielma pyrkii osaltaan nostamaan esiin liike-elämän toimijoiden todellisia tarpeita lohkoketjun hyödyntämisessä. Kandidaatintutkielma pohjautuu julkaistuun kokemusraporttiin "Using Blockchain in Digitalizing Enterprise Legacy Systems: an Experience Report" (Kolehmainen ym., 2020) ja sovittaa sen tuloksia yhteen lohkoketjujen nykyisiä käyttöönottotrendejä käsittelevän kirjallisuuskatsauksen kanssa. Julkaistussa artikkelissa hyödynnettiin tapaustutkimuslähestymistapaa, jossa kehitettiin lohkoketjupohjaista konseptitodistusta sosiaalietuuksien automatisoimiseksi. Analyysiprosessiin kuului käyttöönottoon vaikuttavien kriittisten tekijöiden tunnistaminen ja havaintojen reflektointi aiempaan tutkimukseen sekä alan käytäntöihin. Tutkielma käsittelee lohkoketjun käyttöönottoa teknisten kompleksisuuksien, ekosysteemin kehityksen sekä eettisten ja oikeudellisten seikkojen näkökulmista. Yritysinnovaatioiden, sääntelyn mukauttamisen ja organisaation valmiuksien välinen vuorovaikutus tulee vaikuttamaan yritysten mahdollisuuksiin hyödyntää lohkoketjua. Lisäksi lohkoketjun roolin edistäminen liiketoimintakentällä vaatii lisäymmärrystä kokonaisvaltaisissa aiheissa, kuten lohkoketjuetiikkassa ja ekosysteemiajattelun integroinnissa.