Värit Tove Janssonin kuvakirjassa "Kuinkas sitten kävikään?" - Kyllönen, Sofia (2024)
Tässä tutkielmassa tutkittiin semioottisen lähestymistavan avulla "Kuinkas sitten kävikään?" -kuvakirjan värejä. Tutkielman tarkoitus oli selvittää, miten värit viestivät kirjan tunnelmia, ja millaisia symbolisia merkityksiä värit saavat yhteydessä tarinan teemoihin. Tutkielma havainnoitiin tutkimuskohteen tarinan teemoja aiempaan tutkimukseen ja omiin havaintoihin perustuen. Tarinan kantavaksi teemaksi tulkittiin äidin kaipuu. Tutkielmassa avattiin semioottisen lähiluvun käsitettä ja perusteltiin, miten sitä voidaan soveltaa kuvakirjan analyysiin. Teoksen värejä ja värimaailmoja analysoitiin tarinan teemoittamiseen nähden käyttäen apuna semioottista lähilukua. Semioottisten käsitteiden avulla kirjan värimaailmat luokiteltiin tummiin ja vaaleisiin aukeamiin, joista ensimmäinen merkitsee pelkoa ja toinen iloa. Yksittäisiä värejä tulkittiin esimerkiksi siten, että punainen väri merkitsee kuvakirjassa äitiyttä, ja violetti väri taas vierautta pelkoa merkitsevän sinisen ja turvaa merkitsevän punaisen välissä. Tutkielman tuloksista voidaan tehdä johtopäätös, että värit ovat keskeisessä roolissa viestimään Tove Janssonin ”Kuinkas sitten kävikään?” -kuvakirjan tarinan tunnelmia ja merkitsemään sen sisältämää symboliikkaa.