Luovuutta ruokkimalla eroon kirjoitusblokista - Lampakka, Anne (2024)
Kirjoitusblokki voi iskeä kenelle tahansa riippumatta kirjoittajan ammattitaidosta tai kokemuksesta. Syyt ovat usein henkisiä, mutta blokki voi johtua myös ajanpuutteesta sekä vääränlaisesta kirjoitusympäristöstä. Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, miten romaanikäsikirjoitusta on mahdollista edistää arjen haasteiden viedessä huomiota pois kirjoittamisesta. Etsin tutkimusongelmaan vastausta kysymällä, miten kirjoittamisen esteitä voidaan tunnistaa ja ennaltaehkäistä sekä miten kirjoitusblokista voi päästä yli. Tarkoituksenani on kirjoittamisen esteiden kanssa kamppailevien henkilöiden ohella lisätä muiden ihmisten tietoisuutta kirjoittamisen ongelmista. Kohderyhmänä ovat kirjoittajien lisäksi kirjoitusprosessista kiinnostuneet ja sitä sivusta seuraavat henkilöt. Valitsin tutkimusmenetelmäksi kuvailevan kirjallisuuskatsauksen, jossa hyödynsin poikkitieteellisenä lähestymistapana myös psykologian tieteenalaa. Hakuprosessissa käytin apuna Boolen-logiikkaa, jolla pystyin rajaamaan tutkittavan aineiston määrää. Haut tuottivat kaikkiaan 229 tulosta, joista lopulliseen aineistoon päätyi 5 tutkimusta. Aineisto muodostui kirjoittamisen pro gradu -tutkielmien lisäksi vertaisarvioiduista artikkeleista, joiden laatua arvioin tuoreuskriteerien sekä tutkimusten tarjoamien ratkaisuvaihtoehtojen perusteella. Selvitettyäni blokin yleisimmät aiheuttajat ja niiden kestot, jaoin ratkaisuvaihtoehdot teemoittain neljään eri ryhmään. Tulosten mukaan kirjoittamista ei kannata jatkaa väkisin, vaan antaa luovuudelle mahdollisuus muun tekemisen kautta. Blokkiin voi auttaa esimerkiksi lukeminen, liikkuminen, lepääminen tai luopuminen liian korkealle asetetuista tavoitteista. Mikäli blokkia on kestänyt jo pidempään, voi kirjoittamista kokeilla jatkaa eri kohdasta tai vaihtaa kirjoitusprojektia.