Kyberrikollisuudessa käytettyjen hyökkäystyyppien kehitys vuosina 2010-2020 - Packalén, Joel (2024)
Kyberrikollisuus on yhteiskunnallisesti merkittävä rikollisuuden muoto, joka aiheuttaa mittavaa vahinkoa vuosittain. Kyberrikollisuus jakautuu teknologi-asta riippuvaiseen tietoverkkosidonnaiseen rikollisuuteen, ja tietoverkkoja hyödyntävään tietoverkkoavusteiseen rikollisuuteen. Tässä tutkimuksessa kyberrikollisuutta käsitellään tietoverkkosidonnaisen rikollisuuden näkökul-masta. 2010-luvulla yhteiskunnissa tapahtui merkittävää digitalisaatiota ja tek-nologian yleistymistä, mikä on vaikuttanut samalla kyberrikollisuuden edelly-tyksiin. Tietoteknologian ja sähköisten palveluiden yleistymisen myötä ky-bermaailma on tarjonnut alati laajentuvan hyökkäyksellisen rajapinnan, jotka ovat vaikuttaneet myös kyberrikollisten käyttämiin hyökkäysmenetelmiin. Tutkimuksessa kyberrikollisuudessa käytettyjä hyökkäystyyppejä, eli hyök-käysaseita ja niiden vektoreita tutkittiin laadullisen sisällön analyysin avulla. Tutkimusaineistona käytettiin kyberturvallisuutta käsitteleviä julkaisuja ja raportteja vuosien 2010 ja 2020 väliseltä ajalta, joiden kautta muodostettiin yleiskuva hyökkäystyyppien suosiosta eri vuosina. Kyberrikollisuudessa käytetyissä hyökkäystyypeissä tapahtui jatkuvaa muutosta 2010-luvun aikana. Osa hyökkäystyyppien suosiosta on ollut sidok-sissa kyberrikollisten myymiin palveluihin, kuten haittaohjelma-alustoihin, ja osa taas hyökkäyksien helppoon toteutettavuuteen. Vuosikymmenen merkittävimpiä haittaohjelmatyyppejä olivat troijalaiset ja madot. Näihin lukeutuvista haittaohjelmakategorioista merkittävimpiä trendejä olivat väärät virustorjuntaohjelmat, bottiverkkoja luovat ohjelmat, pankkitroijalaiset ja kiristyshaittaohjelmat. Näiden lisäksi keskeinen haittaoh-jelmien trendi olivat vuosikymmenen loppupuolella yleistyneet kryptovaluut-toja louhivat haittaohjelmat. Hyökkäysalustoilla oli merkittävä rooli haittaohjelmien levittämisessä. Vuosikymmenen alkupuolella haittaohjelma-alustat olivat keskeinen haittaoh-jelmien levitystapa. Bottiverkkojen merkitys haittaohjelmien levittämisessä korostui vuosikymmenen lopussa haittaohjelma-alustojen kadottua markki-noilta.