Kognitiivinen turvallisuus yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kontekstissa - Särkilahti, Tuomas (2024)
Särkilahti, Tuomas Kognitiivinen turvallisuus yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kontekstissa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2024, 85 s. Turvallisuus ja strateginen analyysi, pro gradu -tutkielma Ohjaaja: Grahn, Hilkka Informaatio- ja hybridivaikuttaminen ovat nykyaikana jatkuvasti otsikoissa, ja tuntuvat uhkaavan niin yhteiskuntia kuin yksilöitäkin. Näiden vaikutus perustuu pitkälti ihmisten mielissä tapahtuvaan käsitysten ja uskomusten muokkaamiseen. Myös joidenkin sosiaalisen median sovellusten on esitetty vaikuttavan ihmisten ajattelun taitoihin ja näin uhkaavan heidän hyvinvointia. Tämä tutkimus tarkastelee ilmiötä kognitiivisen turvallisuuden termin kautta. Kognitiivinen turvallisuus tarkoittaa tilaa, jossa ihmisen ajattelun, mielipiteen muodostuksen, tunteiden sekä tiedonkäsittelyn prosessit ja kyvykkyydet toimivat vapaasti ilman ei-toivottua ulkopuolista vaikuttamista. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää kognitiivisen turvallisuuden ilmiötä osana suomalaista yhteiskuntaa ja yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa miten kognitiivinen turvallisuus muodostuu, minkälainen merkitys kognitiivisella turvallisuudella on suomalaiselle yhteiskunnalle ja miten kognitiivinen turvallisuus vaikuttaa yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin. Asiantuntijoiden teemahaastatteluilla pyritään selvittämään kognitiivisen turvallisuuden ilmiön ominaisuuksia suomalaisessa yhteiskunnassa, sekä kognitiivisen turvallisuuden nykytilan suhdetta valtiollista turvallisuustoimintaa ohjaaviin asiakirjoihin. Ilmiön kokonaisvaltaisen ymmärryksen mahdollistamiseksi tutkimuksessa tarkastellaan kognitiivista turvallisuutta lisäksi sosiaalisen ekologian mallin kautta. Tämä tarkastelu auttaa ymmärtämään kognitiivisen turvallisuuden sosiaalisessa vuorovaikutuksessa muokkautuvana prosessina, johon vaikuttavat yksilön lähipiirin lisäksi muun muassa yhteiskunnalliset instituutiot sekä kulttuuri. Asiantuntijoiden haastattelujen analysoinnin kautta kognitiivinen turvallisuus näyttäytyy tulevaisuuden tärkeänä ilmiönä, josta ei tänä päivänä käydä tarpeeksi yhteiskunnallista keskustelua. Asiantuntijat näkevät kognitiivisen turvallisuuden monitahoisena ilmiönä, jonka käsittely valtiollisissa turvallisuustoimintaa määrittävissä asiakirjoissa on puutteellista, eikä ilmiö saa osakseen riittävästi huomiota. Kognitiivinen turvallisuus näyttäytyi asiantuntijoille perustavanlaatuisena yhteiskuntarauhaa ja ihmisten hyvinvointia turvaavana ominaisuutena, joka on vaarassa heikentyä tulevaisuudessa, jos sen turvaamiseksi ei ryhdytä toimiin. Tutkimus on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa KILPI-hanketta.