Masennuksesta johtuvan ennenaikaisen eläköitymisen kustannukset Suomessa - Siltala, Vaula (2024)
Masennus on yleinen mielenterveydenhäiriö, joka aiheuttaa kustannuksia yksilöille, työnantajalle ja yhteiskunnalle. Masennuksen kustannusten suuruutta ja kustannusten jakautumista eri kustannuskomponentteihin voidaan tarkastella sairauden kustannukset eli Cost of Illness (COI) -tutkimuksen avulla. Aikaisemman tutkimuskirjallisuuden perusteella masennuksen tuottavuuden laskusta johtuvat välilliset kustannukset ylittävät sen välittömät eli suorat kustannukset, kuten sairaala- ja lääkehoidon. Tutkielman empiirisessä osiossa pyritään arvioimaan masennuksen välillisiä kus-tannuksia yhden kustannuskomponentin, masennusperusteisten työkyvyttömyyseläk-keiden, avulla. Yksilötason rekisteriaineistoon perustuva arvio eläkelakien perusteella masennusperäiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jääneiden henkilöiden menetetyn työpa-noksen arvosta vuonna 2019 on noin 405 miljoonaa euroa. Menetetty työpanos on saadun arvion mukaan suurempi täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle jääneille henkilöille verrattuna osatyökyvyttömyyseläkkeelle jääneisiin. Masennuksen välillisten kustannusten arviointi tässä työssä perustuu yksinomaan masennusperusteisten työkyvyttö-myyseläkkeiden aiheuttamiin taloudellisiin kustannuksiin eikä kuvaa koko masennuksen Suomessa aiheuttamia kokonaiskustannuksia.