Harhaanjohtava informaatio ja avoimien lähteiden tiedustelu digitaalisissa informaatioympäristöissä : tekoälyn uhat ja mahdollisuudet - Kuusimo, Jimi (2024)
Tutkielmassa tarkasteltiin harhaanjohtavan informaation (sisältäen mis- ja disinformaation) vaikutusta sekä tekoälyn uhkia ja mahdollisuuksia avoimien lähteiden tiedustelun toimintaan digitaalisissa informaatioympäristöissä, kuten internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa avattiin laajasti kontekstia ja ympäristöä informaatiolle, informaatioympäristöille sekä avoimien lähteiden tiedustelun toiminnalle ja tarkasteltiin niiden yhteistoimintaa tekoälyn kanssa. Tutkielman tarkoitus oli selvittää tekoälyn luomia uhkia ja mahdollisuuksia harhaanjohtavan informaation käsittelyyn avoimien lähteiden tiedustelun toiminnassa. Laaja katsaus kirjallisuuteen osoitti, että avoimien lähteiden tiedustelutoiminta vastaa uusiin tekoälyllä levitettyihin harhaanjohtavan informaation muotoihin samalla tavalla, kuin se vastaa muuhunkin harhaanjohtavaan informaatioon. Tämä ei tarkoita, että toimintaan ei olisi tullut muutoksia, vaan että samoja keinoja käytetään edelleen, mutta niitä voidaan tehostaa tekoälyavusteisesti. Tämä tarkoittaa laajempaa ulottuvuutta ja tehokkaampaa toimintaa, mutta myös uusia keinoja varmistaa informaation lähde ja todenperäisyys. Myös disinformaation levittäjät ovat löytäneet uusia tapoja disinformaation tuottamiseen ja levittämiseen tekoälyavusteisesti. Tiedustelutoiminnan tulee olla tietoinen ja pyrkiä vastaamaan tähän tekoälyn avulla tuotettuun ja levitettyyn disinformaatioon omalla toiminnallaan ja hyödyntää tekoälyn luomia mahdollisuuksia informaatioympäristön luotettavuuden varmistamisessa. Tutkielman tulokset osoittavat harhaanjohtavan informaation olevan uhka ja riskitekijä nyt ja tulevaisuudessa ja osoittaa tarpeen ongelman kokoaikaiseen ja jatkuvaan tutkimiseen, jotta informaatioympäristöt voidaan pitää tulevaisuudessakin luotettavina informaation lähteinä.