Vapaa-ajalla toteutuvan ruutuajan yhteys nuorten masennusoireisiin - Rissanen, Emma (2024)
Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää, onko vapaa-ajalla toteutuva ruutuaika yhteydessä nuorten masennusoireisiin. Masennus on yleinen mielenterveydenhäiriö, johon kuuluu monia päällekkäisiä oireita. Masennusoireita ovat esimerkiksi alentunut mieliala ja muutokset unensaannissa. Ruutuaika on erilaisten näyttölaitteiden, kuten älypuhelimen, television ja tietokoneen käyttöön kuluvaa aikaa. Ruutuaika on kasvanut digitalisaation myötä huomattavasti viime vuosina. Samanaikaisesti myös mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Nuoruus on erityisen riskialtista aikaa psyykkiselle oireilulle ja siten myös masennukselle. Tästä syystä on olennaista selvittää, onko ruutuajan ja nuorten masennusoireiden välillä yhteyttä.