Towards myo-inositol based hydrogelators

In this master’s thesis, the literature part focuses on the structural aspects, properties, and importance of myo-inositol in numerous biological functions. In addition, the potential and challenges of functionalizing myo-inositol and its ability to act as a gelator in low molecular weight gels a...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Orava, Sarita
Muut tekijät: Faculty of Sciences, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Department of Chemistry, Kemian laitos, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:eng
Julkaistu: 2024
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94776
Kuvaus
Yhteenveto:In this master’s thesis, the literature part focuses on the structural aspects, properties, and importance of myo-inositol in numerous biological functions. In addition, the potential and challenges of functionalizing myo-inositol and its ability to act as a gelator in low molecular weight gels are discussed. The aim of the experimental part was to prepare myo-inositol based amphiphilic low molecular weight gelators and investigate their gelling properties in biocompatible gels. The myo-inositol based derivatives designed in this work were 2-O-benzyl-myo-inositol and 2-O-Fmoc-myo inositol. The functionalizations were carried out according to a three-step retrosynthesis plan: regio- and stereoselective protection of myo-inositol, regioselective functionalization with the selected target molecule, and removal of the protecting groups. Benzylated myo-inositol derivative was successfully synthesized, and the reaction conditions of this reaction were optimized. Functionalization with Fmoc-moiety was performed under two different reaction conditions, but the desired Fmoc derivative could not be synthesized. In gelation experiments for benzylated myo-inositol, flake formation and partial gel were observed by increasing the concentration. Based on this result, some amphiphilic myo-inositol derivatives may have the potential to act as a gelator in biocompatible gels, but further studies are required to confirm this hypothesis. Tämän Pro gradu -tutkielman kirjallisessa osassa keskitytään myo-inositolin rakenteeseen, ominaisuuksiin ja siihen, mikä tekee myo-inositolista merkityksellisen yhdisteen biologisissa ympäristöissä. Lisäksi tarkastellaan myo-inositolin funktionalisoinnin mahdollisuuksia ja haasteita sekä sen kykyä toimia gelaattorina alhaisen molekyylipainon geeleissä. Tutkielman kokeellisessa osassa tavoitteena oli valmistaa myo-inositolipohjaisia amfifiilisiä alhaisen molekyylipainon gelaattoreita ja tutkia niiden geeliytymisominaisuuksia bioyhteensopivissa geeleissä. Työn suunnitellut johdannaiset olivat 2-O-bentsyyli-myo inositoli ja 2-O-Fmoc-myo-inositoli. Funktionalisoinnit toteutettiin kolmivaiheisen retrosynteesisuunnitelman mukaisesti: myo-inositolin paikka- ja stereoselektiivinen suojaus, paikkaselektiivinen funktionalisointi valitulla kohdemolekyylillä ja suojausryhmien poisto. Työssä onnistuttiin syntetisoimaan bentsyloitua myo-inositolin johdannaista ja optimoimaan kyseisen reaktion reaktio-olosuhteita. Funktionalisointi Fmoc-osan kanssa suoritettiin kahdessa eri reaktio-olosuhteessa, mutta haluttua Fmoc-johdannaista ei onnistuttu syntetisoimaan. Bentsyloidulle myo-inositolille suoritetuissa geeliytymistesteissä havaittiin hiutaleiden muodostumista ja pitoisuutta kasvattamalla osittaista geelin muodostumista. Tämän tuloksen perusteella joillakin myo-inositolin amfifiilisillä johdannaisilla voisi olla potentiaalia toimia gelaattorina bioyhteensopivissa geeleissä, mutta hypoteesin vahvistamiseksi lisätutkimukset ovat välttämättömiä.