Sukupuolen ja iän vaikutus jalkaprässin yhden toiston maksimiin 12 viikon interventiojaksolla - Väisänen, Veera (2024)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako sukupuoli ja ikä maksimivoiman kehittymiseen, ikäryhmien ollessa lähellä toisiaan. Tutkielmassa tarkastellaan myös sukupuolieroja maksimivoiman kehityksessä eri ikäryhmissä ja pohditaan näiden yhteyksiä toisiinsa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 204 harjoittelematonta tutkittavaa, joista tilastollisissa testeissä huomioitiin 168. Heistä naisia oli 114 ja miehiä 54. Heidät jaettiin lisäksi alle ja yli 40-vuotiaisiin, jotta ikäryhmien vaikutusta voitiin selvittää. Tutkittavilta mitattiin jalkaprässin yhden toiston maksimi ennen ja jälkeen 12 viikon voimaharjoitteluintervention. Voimaharjoittelujakson aikana tutkittavat harjoittelivat kaksi kertaa viikossa noin tunnin verran koko vartalon hypertrofista harjoittelua. Tutkimus toteutettiin osana Jyväskylän yliopiston laajempaa interventiotutkimusta. 1 RM kasvoi jokaisella tutkittavalla. Naisten prosentuaalinen muutos oli keskimäärin 19,3 %, miehillä tämä oli 20,4 %. Suhteellisten muutosten välillä ei huomattu tilastollisesti merkitseviä eroja. Suhteellinen 1 RM kasvu korreloi negatiivisesti (r = -0,253) iän kanssa (p < 0,001). Miesten absoluuttiset 1 RM muutokset olivat naisia suurempia (24,7 kg vs. 37,0 kg, p < 0,001), mikä kävi ilmi molemmista ikäryhmistä. Tämän ja aikaisempien tutkimusten perusteella naisten ja miesten suhteellisessa alavartalon maksimivoiman muutoksessa ei ole merkittäviä eroavaisuuksia. Absoluuttisesti miehet kehittävät maksimivoimaansa naisia enemmän. Ikä ei vaikuta sukupuolieroavaisuuksiin, mutta ikääntyminen korreloi negatiivisesti maksimivoiman kehittymisen kanssa.