Kognitiiviset merkityssuhteet Keski-Suomen, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen yleisurheiluseuranimistössä - Kotilainen, Tino (2024)
Tutkielma käsittelee Keski-Suomen, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueella sijaitsevien yleisurheiluseurojen nimien merkityksiä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millainen yleisurheiluseuranimistön suhde on kognitiivisiin alueisiin ja millaisia metaforisia tai metonyymisia piirteitä nimistö sisältää. Tutkielman tavoitteena on saada vastaukset seuraaviin tutkimuskysymyksiin: Millainen on keskisuomalaisten, kanta- ja päijäthämäläisten yleisurheiluseurojen nimien suhde kognitiivisiin alueisiin? Millaisiin metaforisiin tai metonyymisiin skeemoihin tutkittavien seurojen nimet kytkeytyvät? Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksenä toimivat nimistöntutkimus, kognitiivinen kielioppi ja kognitiivinen metaforateoria. Tutkielman aineistona toimii 61 Keski-Suomen, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueelle rekisteröityä Suomen Urheiluliitto ry:n kuuluvaa yleisurheiluseuran nimeä. Tutkielman aineisto on kerätty Jyväskylän ammattikorkeakoulun Seuratietokanta -palvelusta. Tutkielmassa nimistö luokitellaan kognitiivisen merkitysanalyysin mukaisesti suoran, epäsuoran, pakatun ja katkaistun merkityssuhteen perusteella. Nimien metaforisuutta ja metonyymisyyttä tarkastellaan kognitiivisen metaforateorian avulla. Tutkielman tulosten perusteella alueen seurojen nimet ovat pääosin epäsuoraan merkityssuhteeseen perustuvia, suoran merkityssuhteen nimien muodostaessa toisen suuren luokan. Pakatun ja katkaistun merkityssuhteen nimet ovat tulosten mukaan huomattavan harvinaisia. Epäsuoran suhteen nimissä korostuvat metaforiset, metonyymiset ja toisaalta myös symboliset piirteet. Metaforisiin skeemoihin perustuvat nimet kuvaavat urheiluseuraa toiminnallisuuden ja voimakkuuden kautta. Metonyymisten nimien avulla seuraa kuvataan taas urheilijoiden ja heidän urheilullisten ominaisuuksiensa kautta.