Fyysisen aktiivisuuden yhteys lasten ja nuorten mielenterveyteen - Kiviniemi, Aleksi (2024)
Lasten ja nuorten fyysinen aktiivisuus on vähentynyt merkittävästi 2000-luvulla. Useimmat lapset ja nuoret kerryttävät päivittäin vähemmän fyysistä aktiivisuutta kuin heidän ikänsä suositukset edellyttäisivät. Samalla istumisaika kasvaa iän myötä. Lasten ja nuorten mielenterveyden tason heikkeneminen nähdään lisääntyneenä masennuksen, ahdistuksen ja muun psyykkisen pahoinvoinnin kasvuna. Mielenterveysongelmat kattavat suuren osan maailmanlaajuisesta sairaustaakasta ja ne aiheuttavat inhimillistä tuskaa, pahimmillaan kuolemia, unohtamatta valtavia taloudellisia tappioita. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on tarkastella fyysisen aktiivisuuden yhteyksiä lasten ja nuorten mielenterveyteen, sukupuolten välisiä eroja fyysisessä aktiivisuudessa ja mielenterveydessä sekä teknologian vaikutusta fyysiseen aktiivisuuteen ja mielenterveyteen. Kirjallisuuskatsauksen tulokset vahvistavat myönteisiä yhteyksiä fyysisen aktiivisuuden ja lasten sekä nuorten mielenterveyden välillä. Tutkimukset osoittivat, että fyysisellä aktiivisuudella on myönteinen vaikutus mielenterveyteen, kuten vähentynyt masennus- ja ahdistusoireilu sekä parempi psykologinen hyvinvointi. Katsauksen perusteella fyysisen aktiivisuuden edistäminen lapsuudessa ja nuoruudessa voi tukea myönteistä mielenterveyttä. Kirjallisuuskatsauksessa hyödynnetty lähdemateriaali koostuu vertaisarvioiduista teksteistä, WHO:n materiaaleista ja suomalaisen Mieli ry:n materiaaleista. Lähdemateriaalien sanoma on hyvin yksimielinen: fyysisellä aktiivisuudella on myönteinen yhteys lasten ja nuorten mielenterveyteen.