Absoluuttinen sävelkorva ja sen vaikutus auditiivisiin prosesseihin - Lehikoinen, Vera (2024)
Tämän tutkielman tarkoitus on koota yhteen tutkimuskirjallisuutta absoluuttisen sävelkorvan neurobiologis-kognitiivisista vaikutuksista kuulojärjestelmäämme. Tutkielmani käsittelee absoluuttisen sävelkorvan kehityksellisiä mekanismeja, kuten perintötekijöiden suhdetta kasvuympäristöön narratiivisen kirjallisuuskatsauksen suomin menetelmin. Lisäksi tarkastelen absoluuttisen sävelkorvan aiheuttamia muutoksia kuulojärjestelmään erityisesti kahdesta näkökulmasta. Ensimmäinen tutkii musiikin havaitsemisen prosesseja sekä sitä, millä tavoin henkilö, jolla on absoluuttinen sävelkorva, prosessoi kuuloaisti-informaatiota verrattuna henkilöön, jolla ei ole tätä ominaisuutta. Toiseksi pyrin havainnollistamaan absoluuttisen sävelkorvan neurobiologisia vaikutuksia aivojen rakenteisiin ja toiminnallisiin mekanismeihin. Aihetta lähestyn kahden tutkimuskysymyksen avulla: 1) Miten absoluuttinen sävelkorva vaikuttaa auditiivisen informaation käsittelyyn aivoissa? ja 2) Miten absoluuttinen sävelkorva muokkaa aivoja neurobiologisella tasolla? Absoluuttinen sävelkorva on tutkimusaiheena merkittävä, koska tutkimusten avulla on näytetty ympäristö- ja perintötekijöiden välisiä suhteita, esimerkiksi liittyen musiikin oppimisen ja aivoille kriittisten kehityskausien välillä. Se, miten nämä kehityskaudet voivat johtaa aivorakenteiden ja funktionaalisten ominaisuuksien muutoksiin, vaikuttavat käsitykseemme siitä, miten taitoja omaksutaan ylipäänsä. Absoluuttisen sävelkorvan perimmäisiä mekanismeja ei vielä kuitenkaan tunneta kovin hyvin. Lisätutkimusta vaaditaan, koska se lisää tietoisuutta ja ymmärrystä sekä tavanomaisesti että epätyypillisesti muodostuneista auditiivisista prosesseista.