Alhaisen energiansaannin yhteys rasitusmurtumiin naisyleisurheilijoilla - Puhakka, Alina (2024)
Rasitusmurtumat ovat luuhun syntyneitä, kuormituksen aiheuttamia rasitusvammoja. Rasitus synnyttää luuhun mikrovaurioita, joita keho korjaa normaalisti itse. Jos keho ei kerkeä korjaamaan mikrovaurioita, voi tällöin syntyä rasitusmurtuma. Rasitusmurtumat ovat yleisiä Suomessa etenkin varusmiehillä sekä urheilijoilla. Vaikuttaa siltä, että naisurheilijat ovat miesurheilijoita suuremmassa riskissä saada rasitusmurtuman ja tälle altistaa etenkin alhainen energiansaanti, sekä siihen yhdistetty ennen naisurheilijan oireyhtymänä tunnettu suhteellinen energianvaje urheilussa (RED-S). Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa on tarkoituksena tutkia, onko alhaisella energiansaannilla ja rasitusmurtumilla yhteyttä naisyleisurheilijoilla. Työstä on rajattu pois kestävyyslajien edustajat.