Luokanopettajien näkemyksiä oppituntien ulkopuolisesta työajasta ja sen priorisoinnista - Vähärautio, Roope; Heikkilä, Petrus (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia, miten opettajat käyttävät työaikaansa oppituntien ulkopuolella. Selvitimme, mitä kaikkea opettajan oppituntien ulkopuolinen työ pitää sisällään ja miten sitä rytmitetään. Tämän lisäksi tutkimme, millaisia asioita opettajat priorisoivat oppituntien ulkopuolisessa työssään. Laadulliseen tutkimukseen osallistui kolme luokanopettajaa. Aineisto kerättiin syksyllä 2023 haastattelemalla opettajia. Lisäksi opettajat täyttivät päiväkirjaa työstään yhden arkiviikon ajan. Analyysissä hyödynsimme laadullista sisällönanalyysiä. Tuloksien perusteella opettajat painottavat oppituntien ulkopuolisen työn iltapäivään, kun oppitunnit ovat ohi. Työmäärät, jotka opettajat raportoivat tekevänsä, ovat linjassa Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n tekemien tutkimusten kanssa. Opettajat priorisoivat oppituntien ulkopuolisessa työssään oppilastyötä, sillä se sujuvoittaa oppilaiden ja opettajan arkea. Opettajat kokivat yhteistyön arvokkaana ja siihen haluttaisiin käyttää enemmän aikaa. Sen sijaan erilaisia paperitöitä ja turhilta tuntuvia hankkeita haluttaisiin karsia. Opettajat kritisoivat erityisesti yhteissuunnitteluajan riittämättömyyttä. Yhteissuunnitteluaikaa ei kuitenkaan haluta lisätä, vaan opettajat toivovat, että sen sisältävien työtehtävien määrä nähtäisiin realistisemmin. Tutkimus vahvisti käsitystä siitä, että tarvitsemme keskustelua opettajien työmäärään sekä tehtäviin liittyen. On syytä pohtia, sysätäänkö opettajille liikaa työtehtäviä, jotka pitäisi mahduttaa työtuntien sisälle. Yksi vaihtoehto voisi olla opettajien työtehtävien karsiminen, jolloin saataisiin lisää työaikaa opettajan varsinaisille työtehtäville.