Isometrisen maksimivoiman ja kehonkoostumuksen yhteys kevennyshypyn korkeuteen ja voima-nopeusprofiiliin naispalloilijoilla - Toivola, Sanni (2024)
Urheilijoiden ominaisuuksien testaamiseen ja kehityksen seurantaan on olemassa lukuisia erilaisia tapoja. Hyppysuorituskyvyn testaamiseen voidaan käyttää esimerkiksi kevennyshyppyä tai voima-nopeusprofiilia. Tuloksia voidaan hyödyntää harjoittelun ohjelmoinnissa optimaaliseksi kullekin urheilijalle. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella isometrisen maksimivoiman ja kehonkoostumuksen yhteyttä kevennyshypyn korkeuteen ja voima-nopeusprofiiliin. Tutkielma painottuu kuitenkin voima-nopeusprofiiliin ja sen tulosten pohdintaan. Koska profiilista ja sen yhteydestä kehonkoostumukseen ja maksimivoimaan on toistaiseksi hyvin rajallisesti tutkimustietoa, tarkastellaan tutkielmassa myös näiden muuttujien yhteyttä kevennyshyppyyn. Aiemman tutkimustiedon perusteella sekä kehonkoostumus että maksimivoima vaikuttaisi olevan yhteydessä kevennyshypyn korkeuteen. Voima-nopeusprofiilin osalta aiemmat tutkimustulokset ovat ristiriitaisia.