Kyberturvallisuusosaamisen hallinta ja johtaminen - Kausto, Mikko; Koivistoinen, Eetu (2024)
Tämän pro gradu –tutkielman tavoitteena oli perehtyä kyberturvallisuuden kanssa työskentelevien organisaatioiden kyberturvallisuusosaamisen hallintaan ja johtamiseen liittyviin prosesseihin ja käytänteisiin, sekä selvittää, kuinka tiedolla johtamisen ja osaamisen hallinnan käytänteitä hyödynnetään organisaation toiminnan ohjaamisessa nimenomaan kyberturvallisuuden saralla. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka teoriapohjana hyödynnettiin kirjallisuuskatsausta. Laadullisen tutkimuksen aineisto kerättiin puolistrukturoitujen yksilöhaastatteluiden myötä. Tutkimuksiin valikoitui 9 eri organisaatiota. Tulokset analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa kävi ilmi, että kyberturvallisuus ilmiönä on johdettavissa tiedolla johtamisen ja osaamisen hallinnan käytäntein yhtä lailla muiden organisaation ydintoimintojen tapaan. Laadullinen tutkimus osoitti, että organisaatiot tunnistavat kyberturvallisuuden olevan toden totta johdettavissa ja hallittavissa oleva ilmiö, ja siihen liittyviä prosesseja toteutetaan organisaatioissa jo entuudestaan. Kuitenkin huomattavaa oli se, että tutkimuksessa kävi ilmi, etteivät nämä prosessit välttämättä ole vielä kyberturvallisuuden kohdalla samalla tapaa vakioituja tai dokumentoituja, ja kyberturvallisuusosaamisen johtaminen ja hallinta voisi hyötyä vielä järjestelmällisemmästä lähestymistavasta. Teoreettiseen pohjaan verrattuna huomion arvoista oli myös se, kuinka laadullisen tutkimuksen pohjalta voitiin todeta organisaation sisäisten prosessien olevan valittua mallia monimuotoisempia. Myös ulkoisten tekijöiden merkitys tunnistettiin osana organisaation tiedonkeruuta ja osaamisen kehittämistä, mitä tutkimusta tukeva malli ei tunnistanut. Tutkimuksen tulosten perusteella esitimmekin kattavampaa versiota tutkimukseen valitusta teoreettisesta mallista kyberturvallisuusosaamisen johtamiseen ja hallintaan. Tässä kehitetyssä versiossa prosessien välinen vuorovaikutus sekä ulkoisten tekijöiden merkitys on otettu huomioon.