Être finno-français en France : Étude de la représentation faite du personnage de Lea dans le roman Vapaus valita kohtalonsa - Tiainen, Helmi (2024)
Tässä tutkielmassa tutkimme millä tavalla suomalaisranskalaisuutta representoidaan Lean henkilöhahmon kautta Annastiina Heikkilän romaanissa Vapaus valita kohtalonsa. Romaanin päähenkilöinä toimivat parhaat ystävykset Lea ja Anissa. Anissa on algerialaistaustainen nuori nainen ja Lea suomalaisranskalainen yliopisto-opiskelija, joka asuu Pariisissa. He asuvat molemmat Ranskassa, mutta ovat siellä tavallaan myös ulkopuolisia. Meidän tutkimuksemme keskittyy Lean näkökulmaan romaanissa, sillä se herätti mielenkiintomme samaistuttavuudellaan ja siksi halusimme perehtyä aiheeseen perinpohjaisemmin. Tutkimuksemme on kirjallisuusanalyysi, mutta käytämme apunamme myös henkilöhahmon sekä representaation käsitteitä. Hyödynnämme lisäksi sisällönanalyysin tarjoamia työkaluja analysoidessamme aineistoa.