Digitaalisten yrityslompakoiden potentiaalisimmat ansaintamallit asiakasorganisaatioiden näkökulmasta - Kettunen, Niina (2024)
Organisaatioiden nopean digitalisoitumisen myötä on tarve ekosysteemille, joka tukee saumatonta ja turvallista tiedonvaihtoa toimijoiden välillä, missä keskeistä on luotettava digitaalinen identiteetti ja sen hallinta. Nykyisissä identiteetinhallintajärjestelmissä yksi taho on vastuussa identiteettitietojen hallinnasta, lisäten riskiä muun muassa tietomurtoihin. Itsehallittava identiteetti on uusi lähestymistapa digitaalisen identiteetinhallintaan, jossa yksilön identiteettitiedot on tallennettu digitaaliseen lompakkoon, mahdollistaen niiden hallinnan ja jakamisen turvallisesti ilman kolmatta osapuolta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä ovat itsehallittavaan identiteettiin perustuvien digitaalisten yrityslompakoiden potentiaalisimmat ansaintamallit asiakasorganisaatioiden näkökulmasta. Asiakasorganisaatiolla tarkoitetaan yrityslompakon mahdollista haltijaa. Ansaintamalleja tarkasteltiin eKuitin ja Kumppanin luotettavuuden käyttötapausten avulla. eKuitti on digitaalinen rakenteisessa muodossa oleva kuitti, kun taas Kumppanin luotettavuus on prosessi, jolla yritykset voivat varmentaa liikekumppaneidensa laillisuuden. Osana tutkimusta toteutettiin narratiivinen kirjallisuuskatsaus, joka käsitteli digitaalisen identiteetinhallintaa, itsehallittavaa identiteettiä ja sen markkinapotentiaalia sekä digitaalisten palveluiden hinnoittelua. Tutkimuksen empiirinen osio toteutettiin monimenetelmätutkimuksena yhdistäen kvalitatiivinen ja kvantitatiivinen tutkimusote. Kvalitatiivinen aineisto kerättiin seitsemällä puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, jotka analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä, jossa hyödynnettiin myös teoriaohjaavaa lähestymistapaa. Kvantitatiivinen aineisto kerättiin kyselytutkimuksella, johon vastasi 54 yrityksen edustajaa. Kyselyaineisto analysoitiin kuvailevalla tilastoanalyysillä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että digitaalisilla yrityslompakoilla tulee olemaan useita ansaintamalleja, joiden potentiaali vaihtelee yrityskohtaisesti. Yrityslompakoiden potentiaalisimmat ansaintamallit ovat freemium ja tilausmaksu. Lisäksi mahdollisia ovat toiminnallisuuksiin tai käsiteltyihin todisteisiin perustuva käyttöön perustuva hinnoittelu, kustomoitu hinnoittelu sekä suora rahastus, jolloin maksetaan yrityslompakkoon myönnetystä todisteesta sen myöntäjälle. Tutkimuksen tulokset tarjoavat uutta tietoa digitaalisten yrityslompakoiden ansaintamalleista ja tukevat aiempaa tutkimusta digitaalisten palveluiden hinnoittelusta. Lisäksi tulokset tarjoavat perustan taloudellisesti kestävien ja markkinoilla menestyvien yrityslompakoiden kehittämiselle.