Precessional extraction of the K130 cyclotron - Ahola, Timo (2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää onko K130 syklotronin ekstraktio mahdollista säätää siten, että ekstraktio olisi optimaalinen. Tätä varten rakennettiin python-simulaatio yksinkertaistetusta K130 syklotronista. Simulaatioon valittiin kaksi eri hiukkasta, eri kohde-energioilla; 15N4+ 130 MeV:n kohde-energialla ja 36Ar7+ 140 MeV:n kohde-energialla. Näillä kahdelle tapaukselle simuloitiin yksittäisiä hiukkasia, käyden harmonisten kelojen säätöalueen läpi. Näistä simuloiduista tapauksista muutamia valittiin tarkempaan analyysiin, hiukkasten radan ja lopullisen energian perusteella. Analyysissä simuloitiin poikkileikkaus hiukkassuihkusta valituilla harmo nisten kelojen säädöillä, jotta säädöt joilla eniten oikella energialla olevia hiukkasia päätyy deflektorista läpi saatiin selvitettyä. Analyysin tuloksena saatiin selville, että syklotronin säätötarkkuus harmonisten kelojen osalta riittää siihen, että operaattori voi säätää suihkun ulostulon optimaaliseksi.