Asiakassuhde traumatisoituneisiin ihmisiin psykoanalyyttisessa sosiaalityössä - Palmi, Otso (2024)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee kirjallisuuskatsauksen keinoin asiakassuhteen jäsentymistä traumatisoituneisiin ihmisiin psykoanalyyttisessä sosiaalityössä. Tutkielma koostuu psykoanalyyttisen sosiaalityön historiallisen ja käsitteellisen kontekstin kuvailusta, sekä psykoanalyyttisen sosiaalityön traumatyöskentelyn kuvailemisesta asiakassuhteen näkökulmasta. Psykoanalyyttinen sosiaalityö on osa kliinisen sosiaalityön alaa. Kliininen sosiaalityö tähtää mielenterveyden häiriöiden ennaltaehkäisemiseen ja hoitamiseen. Psykoanalyyttistä sosiaalityötä ohjaavat psykoanalyyttisesta teoriasta johdetut käsiteet ja tekniikat. Psykoanalyyttisessa sosiaalityössä asiakassuhde traumatisoituneisiin ihmisiin on lähtökohtaisesti terapeuttinen. Asiakassuhteen rakentaminen on traumatisoituneen ihmisen aiempien kokemusten takia haastavaa, ja sen ylläpitäminen on merkittävä osa psykoanalyyttista työskentelyä. Luottamuksellinen suhde asiakkaan ja työntekijän välillä näyttäytyy tärkeänä osana traumatyöskentelyä. Terapeuttisen suhteen ylläpitäminen edellyttää työntekijän kykyä tunnistaa omia sekä asiakkaan itseensä heijastamia transferenttisia tunteita. Lisäksi työntekijältä edellytetään kykyä käsitellä omia, terapeuttisessa suhteessa mahdollisesti aktivoituvia kokemuksia.