Kehonkoostumuksen yhteys ponnistusvoimaan ja nopeuteen naispalloilijoilla - Vainionperä, Jemina (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia kehonkoostumuksen yhteyttä ponnistusvoimaan ja juoksunopeuteen neljän eri palloilulajin naisurheilijoilla. Lisäksi tutkittiin lajien välisiä eroja kehonkoostumuksessa, ponnistusvoimassa ja nopeudessa. Tulosten ja aiemman kirjallisuuden perusteella myös arvioitiin, soveltuvatko kyseiset suorituskykytestit yhtä hyvin eri palloilulajien urheilijoiden testaukseen tai eri lajien väliseen vertailuun. Naisurheilijoiden ominaisuuksista ja niiden taustatekijöistä on tehty tutkimuksia huomattavasti vähemmän verrattuna miesurheilijoihin. Tulokset eri taustatekijöiden korrelaatioista suorituskykyyn ovat olleet ristiriitaisia sekä miehillä että naisilla tutkittaessa, eikä tuloksia voida yleistää kaikille yksilöille tai sukupuolille. Aiemman tutkimuskirjallisuuden tulosten ristiriitaisuuden vuoksi aiheesta on tärkeää saada entistä laajempaa tutkimustietoa. Tutkimus toteutettiin osana NoREDS-tutkimusta, josta tutkimusdata saatiin valmiiksi kerättynä. Tutkimukseen osallistui 83 suomalaista naisurheilijaa neljästä eri palloilulajista (jalkapallo n = 14, lentopallo n = 37, koripallo n = 14 ja futsal n = 18). Kaikki tutkittavat olivat kansallisen tai kansainvälisen tason urheilijoita. Tutkittavat suorittivat NoREDS-tutkimuksen yhteydessä kehonkoostumusmittauksen, ponnistusvoimatestin sekä juoksunopeustestin, joiden tuloksia vertaillaan ja korrelaatioita tutkitaan tässä tutkimuksessa tilastollisten analyysimenetelmien avulla. Tutkimuksessa tilastollisesti merkitsevä korrelaatio kehon rasvaprosentin ja hyppykorkeuden sekä juoksunopeuden välillä löydettiin kaikkien tutkittavien yhteisen tuloksen lisäksi kahdessa neljästä lajista (lentopallo ja futsal). Kehonkoostumuksessa lajien välisessä vertailussa tilastollisesti merkitsevä ero löytyi vain jalkapalloilijoiden ja futsalpelaajien väliltä. Ponnistusvoimassa ja juoksunopeudessa tilastollisesti merkitseviä eroja lajien väleillä löytyi useita. Tutkimuksen tulokset mukautuvat aiempaan tutkimustietoon siinä, että korrelaatio kehon rasvaprosentin ja suorituskyvyn välillä löytyy osalta tutkittavista lajeista ja osalta ei. Tulosten perusteella voidaan päätellä, että kehonkoostumus on yksi vaikuttava tekijä suorituskyvyn taustalla, mutta se ei yksinään selitä eroja testitulosten välillä.