Value or necessity: Why consumers choose the premium in freemium - Kuivalainen, Kasper (2024)
Internetistä on tullut yhä tärkeämpi yrityksille, joista osa toimii yksinomaan Internetissä. Freemium on suosittu tapa houkutella uusia käyttäjiä näihin verkkopalveluihin. Freemium toimii ikään kuin palvelun päättymättömänä ilmaisena kokeiluversiona, jonka ilmaisella tasolla on usein rajatut ominaisuudet ja/tai mainoksia. Sen yleistyminen on saanut palve-luntarjoajat sekä tutkijat keskittymään siihen, miksi ilmaiset käyttäjät päivittävät tilauksen-sa premium-tasolle ja kuinka säilyttää premium-tason käyttäjät maksullisella, premium-tasolla. Freemium on käsitteenä sekä siihen liittyvä tutkimus ovat varsin uutta. Kuluttajien käyttäytymistä ja ostoaikeita on kuitenkin tutkittu hyvinkin laajasti, ja tiedämme, että esi-merkiksi erinomaisen asiakasarvon tuottamisella on positiivinen vaikutus kuluttajien osto-käyttäytymiseen. Nautinnon ja asiakastyytyväisyyden välillä on myös yhteys, mikä voi johtaa lopulta ostoaikomukseen. Asiakkaan kokema arvo ja nautinto ovat siis relevantteja tutkimusaiheita freemium-kontekstissa. Tässä tutkimuksessa käytetään viittä muuttujaa, jotka ovat yleisyys, sosiaalinen vaikutus, sisällön varhainen saatavuus, vain premium-sisältö ja mainosten tungettelevuus, mittaamaan asiakkaiden kokemaa hinta-arvoa ja nau-tintoa. Asiakkaiden koettuun hinta-arvoon ja nautintoon vaikuttavat useat tekijät ja tämän tutkimuksen monimutkaisuuden vuoksi ne on rajoitettu näihin viiteen, jotka on valittu so-pimaan tämän tutkimuksen hedoniseen verkkosisältöpalvelukontekstiin. Näitä suhteita tarkastellaan edelleen asenteen ja tilaustyypin moderoivien vaikutusten kautta. Tähän tutkimukseen valittiin kvantitatiivinen lähestymistapa. Aineisto (N=94) on ke-rätty verkkokyselyllä, joka toteutettiin suomeksi. Tulokset viittaavat siihen, että koettu hin-ta-arvo vaikutti voimakkaasti aikomukseen ostaa tai pitää voimassa premium-tilaus. Tu-lokset osoittavat myös, että pelkästään premium-tasolla saatavilla oleva sisältö vaikuttaa positiivisesti koettuun hinta-arvoon. Lisäksi käytön määrän ja ostoaikeen välillä on positii-vinen suhde. Tämä tutkimus lisää ymmärrystä käyttäjien aikeista ostaa ja pitää voimassa maksul-linen tilaus freemium-pohjaisissa verkkosisältöpalveluissa kuvailemalla näiden palvelujen luonnetta ja niihin liittyviä ainutlaatuisia ominaisuuksia. Tutkimus tarkastelee aihetta use-an kuluttajakäyttäytymisessä käytetyn teorian avulla mukauttaakseen näitä teorioita free-mium-kontekstiin.