Lahopuun lisäämisen vaikutus kääpien monimuotoisuuteen suojelualueilla - Savukari, Siiri (2024)
Laajalti harjoitettu metsätalous on muuttanut metsien häiriödynamiikkaa ja rakennetta paljon useiden vuosikymmenien ajan. Etenkin lahopuun määrä metsissä on romahtanut, jolloin useiden lahopuusta riippuvaisten lajien, kuten kääpien, määrä on vähentynyt huomattavasti. Tämän vuoksi entisiä talousmetsiä on alettu ennallistaa muun muassa poltoin ja lahopuulisäyksin, jotta metsien monimuotoisuus, dynamiikka ja rakenne palautuisivat nopeammin luonnonmetsän kaltaisiksi. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, voiko ennallistamisella lahopuulisäyksin lisätä kääpien runsautta ja lajimäärää metsässä, jossa luonnon lahopuuta ei juurikaan ole. Tavoitteena oli myös selvittää, voiko lahopuulisäyksin tuotettu lahopuu toimia elinympäristönä harvinaisemmille ja uhanalaisille kääpälajeille. Tämän tutkielman aineistona on käytetty Metsähallituksen vuosina 2018–2022 keräämää kääpä- ja lahopuuaineistoa, joka on osa laajempaa metsien ennallistamisen seurantaverkostoa. Ennallistamistoimenpiteenä puita oli kaadettu ja kaulattu kuoleviksi pystypuiksi noin 15 vuotta sitten 30 ennallistamisseurantakohteella. Kääpien runsautta ja lajimäärää tutkittiin vertaamalla kahta käsittelyä; koealoja, joissa lahopuulisäyksiä oli tehty, ja kontrollialoja, joissa lisäyksiä ei ollut tehty. Lisäksi tutkittiin kääpäyhteisöjen eroja käsittelyjen ja puulajin välillä. Tulosten mukaan ennallistamistoimenpiteinä tehdyt lahopuulisäykset edesauttoivat kääpien runsastumista koealoilla. Koealoilla oli sekä enemmän kääpäyksilöitä että -lajeja verrattuna kontrollialoihin. Kääpäyhteisöt erosivat niin käsittelyjen kuin myös puulajin osalta toisistaan, mikä viittaa siihen, että lahopuulisäykset paransivat kääpäyhteisöjen monimuotoisuutta koealoilla. Lisäksi koealoilta löytyi neljä silmälläpidettävää ja yksi vaarantunut kääpälaji, joka kertoi siitä, että tuotettu lahopuu kelpasi elinympäristönä myös vaateliaammille kääpälajeille. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että ennallistaminen lahopuulisäyksin auttoi kääpien runsastumista ja kääpälajiston monipuolistumista alueella, jolloin yksi ennallistamisen päätavoitteista on toteutunut.