Lemmikkien merkitys ihmisen elämässä – KAIMeR-teoreettinen jäsennys - Sarkanen, Seppo (2024)
Selvitän maisterintutkielmassani, miten lemmikit vaikuttavat ihmisen elämismaailmassa ja minkälaisia vaikutuksia lemmikkeihin liittyvillä tilanteilla on. Hyödynnän itse keräämäni aineistoni analyysissa KAIMeR-teorian pää- ja alakäsitteitä niin, että olen sijoittanut keräämästäni kyselyaineistosta kuuden vastaajan vastaukset tämän teorian mukaisiin käsitteisiin, sekä olen myös hyödyntänyt Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston valmista aineistoa vastaamaan tutkimustehtävääni. Esittelen tutkielmassani yleisesti kotimaista lemmikkeihin liittyvää tutkimus taustaa sekä ihmisen ja eläimen välistä suhdetta koskevaa ensisijaisesti kansainvälistä kirjallisuutta ja peilaan niitä aineistooni. Hyödynnän tätä kirjallisuutta aineistoni analyysissä antamaan lisänäkökulmia aineistoni kertomuksille. Argumentoin tutkielmassani lemmikkien olevan vastaajien primaareja, tärkeitä suhteita sekä lemmikkeihin liittyvien tilanteiden olevan vastaajien elämismaailmassa hyvinkin merkittäviä tekijöitä. Vastausten perusteella lemmikkieläimet ja lemmikkejä koskevat tilanteet vaikuttavat vastaajien elämään sekä positiivisella että haastavalla tavalla. Lemmikkieläimiin liittyvät tilanteet ovat vastaajien perustella luoneet vaikutuksia, jotka ovat sekä vastaajien hyvinvointia auttavia tekijöitä sekä myös elämäntilanteissa vaikeuttavia tekijöitä, mikä voi olla merkityksellistä huomioida sosiaalityön asiakastyössä.