Miten sosiaalisesta raportista tulee tosi? : diskurssianalyysi sosiaalialan ammattilaisten vakuuttavasta kielenkäytöstä - Nousiainen, Mari (2024)
Rakenteellinen sosiaalityö voidaan nähdä yhteiskunnallisena vaikuttamistyönä, jolla tavoitellaan muutosta. Sosiaalihuollon ammattilaisilla on tärkeä rooli tiedon tuottajana ja välittäjänä yksilötason ja rakenteellisen tason välillä. Sosiaalinen raportointi on yksi keskeinen tiedon välittämisen menetelmä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on ollut selvittää, miten sosiaalialan ammattilaiset tuottavat tietoa sosiaalihuollon asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteydestä yhteiskuntaan sekä selvittää, miten he pyrkivät vakuuttamaan kuvatessaan noita asioita. Tutkimukseni on toteutettu laadullisena tutkimuksena diskurssianalyysin keinoin. Tarkemmin olen analysoinut raporteista koostuvaa aineistoa viiden faktuaalistamisstrategian avulla. Näitä vakuuttamisen strategioita ovat 1. itse todettuun vetoava strategia, 2. vaihtoehdottomuuteen nojaava strategia, 3. kvantifioiva strategia, 4. sosiaalisiin normeihin tukeutuva strategia ja 5. asiantuntijuuteen tukeutuva strategia. Tutkimukseni aineistona ovat toimineet Varsinais-Suomen hyvinvointialueella vuonna 2023 laaditut sosiaaliset raportit (N 79).