Selection of open-source web vulnerability scanner as testing tool in continuous software development - Riepponen, Mika (2024)
Tietoturva on kriittinen osa web sovelluksia ja haavoittuvuudet tulisi ennaltaehkäistä tai tunnistaa sekä korjata mahdollisimman aikaisin ohjelmiston kehitysprosessissa. Tämän tutkimuksen tarkoitus on määrittää kuinka hyvin avoimen lähdekoodin web sovellusten haavoittuvuustestaustyökalut sopivat kaupallisen web sovelluksen testaukseen jatkuvassa ohjelmistokehitysprosessissa. Tarve tälle tutkimukselle tuli Secapp Oy yritykseltä. Arvioitavaksi valittiin kaksi avoimen lähdekoodin web haavoittuvuusskanneria, ZAP ja Wapiti. Nämä kaksi skanneria valittiin sen perusteella, että ne olivat ainoat viimeisimmistä tutkimuksista löytyneet avoimen lähdekoodin web haavoittuvuusskannerit, joissa oli komentorivi käyttöliittymä ja joita edelleen kehitettiin aktiivisesti. Kumpikin skanneri myötävaikutti kohteena olevan web sovelluksen tietoturvan parantamiseen. Kumpikaan skan- nereista ei tulosten perusteella sovellu integraatioputkessa ajettavaksi testiksi. Kumpaakin voidaan kuitenkin hyödyntää ajoittaisena automaattisena skannerina. ZAP tarjosi enemmän vaihtoehtoja mukauttaa skannausta, tärkeimpänä mahdollisuus luokitella skannauksen löydöksiä vääriksi positiviiksi ja kohdistaa skannaus vain ennalta määritettyyn listaan URL- osoitteita sen sijaan, että skanneri yrittäisi löytää niitä lisää. ZAP oli myös nopeampi, tarkempi löytämään oikeita haavoittuvuuksia, löysi enemmän eri haavoittuvuuksia ja oli parempi löytämään uusia sivuja crawler toiminnoillaan. Tulosten perusteella ZAP valittiin testaamaan kohteena oleva web sovellus pääversioiden julkaisujen välillä haavoittuvuuksien löytämiseksi.