Evaluating Special Planning Parameter inventory management process: possibilities, limitations, and development - Suominen, Tiina (2024)
Tehokas varastonhallinta on tärkeää yrityksen asiakastyytyväisyyden varmistamiseksi, kannattavuuden optimoimiseksi sekä kilpailukyvyn ylläpitämiseksi nykypäivän alati muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Organisaatioiden on löydettävä tasapaino varaston ylläpitokustannnusten sekä varaston hyötyjen välillä, sillä varaston ylläpito on usein kriittinen kysymys organisaation liiketoiminnalle ja vaikuttaa käyttöpääoman tehokkuuteen. Kuitenkin haasteita tuottavat niin oikeiden tuotteiden oikea-aikainen varastointi, kysynnän ennustaminen, kuin markkinainformaation hyödyntäminen varastojen hallinnassa. Tämä tutkielma käsittelee erityissuunnitteluparametriprosessia (SPP) globaalisti toimivassa toimeksiantoyrityksessä. SPP prosessi on varastonhallintaprosessi, joka mahdollistaa poikkeamisen järjestelmäperusteisesta varaston suunnittelusta. SPP prosessin avulla kriittiset materiaalit voidaan asettaa varastoitavaksi, luoden näin varastoinvestointeja, varastoa voidaan hankkia ennen asiakkastarvetta saatavuuden varmistamiseksi, tai tuotteita voidaan asettaa varastoimattomiksi muiden muutosten ohella. Tutkimus tarkastelee nykyistä SPP-prosessia käytännössä, sen hyötyjä, riskejä ja haasteita, sekä toimii alulle panevana tekijänä tulevalle kehitykselle. Ensisijaiset tietolähteet sisältävät case-yrityksen historiallista ja taloudellista varastointitietoa. Tutkimusmenetelminä on käytetty niin laadullisia kuin kvantitatiivisia menetelmiä kokonaisvaltaisen käsityksen saavuttamiseksi. Tutkimus sijoittuu yksilön sijoituspäätösten, johdon laskentatoimen sekä prosessikehityksen kontekstiin. Tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa toimeksiantajalle, antaa selkeän suunnitelman lisätutkimuksille sekä syventää ymmärrystä nykyisen prosessin tilasta. Se korostaa resurssien optimoinnin merkitystä yrityksen taloudellisesta näkökulmasta, tuo esiin rajoitukset yksilön rationaalisessa päätöksentekoprosessissa sekä valottaa tietä mahdollisten parannusten tekemiselle.