Liikunnanopettajien jaksamista tukevat työympäristötekijät - Nikula, Hanna (2024)
Kandidaatintutkielmani tarkoituksena on selvittää kirjallisuuskatsauksen avulla liikunnanopettajien jaksamista tukevia työympäristötekijöitä. Liikunnanopettajien jaksamisen tutkiminen on perusteltua, sillä opettaja-alalla jaksaminen on koetuksella. Jaksamista tukevia tekijöitä on hyvä lähteä selvittämään, jotta pystytään turvaamaan liikunnanopettajien hyvinvointia ja työssä viihtymistä sekä saadaan heidät pysymään ammatissaan. Kirjallisuuskatsaukseen pohjautuvasta kandidaatintutkielmastani selvisi, että liikunnanopettajien jaksamista työympäristössä tukee yhteisön ihmiset ja heiltä saatu arvostus, esimieheltä saatu palaute, autonomian kokemus, monipuolinen työnkuva, hyvä toimintakyky, mieluisat koulun tilat sekä erilaiset koulutusmahdollisuudet kehittää omaa ammattitaitoaan. Nämä yhdessä tukevat jaksamista lisäämällä yhteisöllisyyden tunnetta, työn merkittävyyden kokemusta, edistävät työkykyä ja työssä viihtymistä sekä tuovat työnkuvaan monipuolisuutta ja vaihtelevuutta.