“Onko se semmonen niinku mies-juttu” : mieskuvat parisuhteissaan väkivaltaisten miesten ryhmämuotoisessa hoidossa - Kiviluoma, Sara; Lähteenmäki, Joonas; Valin, Armi (2023)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia mieskuvia parisuhteissaan väkivaltaiset miehet rakentavat Vaihtoehto väkivallalle -ryhmässä. Parisuhdeväkivalta on yleinen ja vakava ongelma, joka aiheuttaa yksilöille paljon kärsimystä ja yhteiskunnalle merkittävästi kustannuksia. Tämän vuoksi sen ehkäiseminen ja torjuminen on välttämätöntä. Parisuhdeväkivaltaa voidaan ehkäistä vaikuttamalla muun muassa sukupuolia ja väkivaltaisuutta koskeviin asenteisiin, uskomuksiin ja normeihin. Aiemmissa tutkimuksissa stereotyyppisillä ja seksistisillä käsityksillä sukupuolista on havaittu olevan yhteys parisuhdeväkivaltaan, minkä vuoksi mieskuvien tutkiminen on tärkeää. Mieskuvia tai niiden rakentamista ei ole aiemmin tutkittu Vaihtoehto väkivallalle -ryhmässä. Tämän tutkimuksen aineisto koostui neljästä videoidusta Vaihtoehto väkivallalle -ryhmän terapiaistunnosta. Tutkimuksen analyysimenetelmäksi valikoitui diskurssianalyysi, sillä tavoitteena oli tutkia mieskuvien rakentumista puheessa. Viitekehyksenä tutkimuksessa toimi sosiaalinen konstruktionismi. Aineistosta havaittiin kolme mieskuvaa, jotka olivat perheen auktoriteetti, haavoittumaton mies ja vahva mies. Havaittuja mieskuvia yhdistää niiden rakentuminen perinteisesti maskuliinisina pidetyille piirteille ja arvoille. Lisäksi kaikkia mieskuvia rakennettiin suhteessa naisiin ja niissä korostettiin sukupuolten välisiä eroja. Mieskuvat kietoutuivat ryhmän jäsenten puheessa väkivaltaisuuteen, ja joillakin niistä oikeutettiin väkivallan käyttöä. Mieskuvia ei kuitenkaan rakennettu yksimielisesti jokaisen ryhmän osallistujan toimesta, vaan niitä myös kyseenalaistettiin. Jotkin mieskuvat olivat sisällöltään ristiriitaisia, ja joidenkin mieskuvien havaittiin olevan ristiriidassa väkivallan käytön kanssa. Tämä tutkimus toi lisää tietoa parisuhteissaan väkivaltaisten miesten mieskuvista. Tietoa voidaan hyödyntää väkivallan tekijöille suunnatun hoidon kehittämisessä sekä pohjana tulevalle tutkimukselle.