Afghanistan: The Endless War? – "Operation Enduring Freedom" and The War in Afghanistan examined through The New York Times - Saine, Kristian (2024)
Maisterintutkielmani käsittelee Afghanistanin sotaa vuosien 2001 ja 2014 välillä yhdysvaltalaisen johtavan sanoma lehden The New York Timesin kautta tarkasteltuna. Lähestyn tutkimusaihettani eli Afganistanin sotaa sen kiihkeimpinä vuosina Yhdysvaltojen osalta hyödyntäen The New York Timesissa edellä mainittujen vuosien aikana kirjoitettuja lehtiartikkeleita pääasiallisena tutkimuslähteenä. The New York Times on erittäin arvostettu ja pitkään toiminut sanomalehti, joka on muun muassa voittanut lukuisia Pulitzerin-palkintoja Yhdysvalloissa, joita myönnetään journalistisista ansioista. Afganistanin sodan syttyminen vuosituhannen alussa linkittyi vahvasti globaalin radikaali-islamistisen terrorismin nousuun. Syyskuun 11. päivän terroriteot oli keskeinen tapahtuma, joka aiheutti Afganistanin ja Terrorisminvastaisen sotien syttymisen. Kyseiset sodat määrittelivät ja ovat määritelleet Yhdysvaltojen harjoittamaa ulkopolitiikkaa Lähi-idässä sekä Keski-Aasiassa yli kahden vuosikymmenen ajan. Afganistanin sodan ja sen tapahtumien tutkiminen on tärkeää, sillä aihetta tutkimalla voidaan paremmin selvittää joitakin juurisyitä, jotka selittävät muun muassa radikaali-islamististen liikkeiden, kuten Talibanin nousua sekä Yhdysvaltojen tavoitteita Terrorisminvastaisessa sodassa. Afganistanin sodan päättyminen kesällä 2021 Talibanin paluulla valtaan Afganistanissa ja Yhdysvaltojen vetäytymisellä maasta oli keskeinen tapahtuma, josta ei ole vielä juurikaan tehty laajaa ja tapahtumaa selittävää tutkimusta. Maisterintutkielmani, joka yhdistelee kriisi- ja lehdistötutkimusta omalta osaltaan, esittelee joitakin syitä, miksi Afganistanin sota päättyi lopulta Talibanin voittoon ja miten länsimainen media käsitteli kyseistä sotaa. Tutkimuksessani lähestyn Afganistanin sotaa seuraavilla tutkimuskysymyksillä: miten The New York Times käsitteli Afganistanin sodan alkuvaihetta ennen ja jälkeen syyskuun 11. päivän terroritekoja? Miten The New York Times käsitteli Afganistanin sotaa ”Operation Enduring Freedomin” eli vuosien 2001 ja 2014 välillä? Vastaamalla näihin tutkimuskysymyksiin tutkielmassani selviää, että sanomalehti kirjoitti Afganistanin sodan eri tapahtumista ja aihealueista, kuten Yhdysvaltojen asevoimien tekemistä ilmaiskuista ja Afganistanin hallinnon sisäisestä korruptiosta, hyvin vaihtelevasti. Sodan ensimmäisinä vuosina sanomalehti oli myötämielisesti sodan kannalla ja keskittyi pitkälti uutisoimaan Afganistanissa tapahtuvia jälleenrakennusprosesseja. Tämä uutisoiminen ja sen sävy kuitenkin muuttui, mitä pidemmälle sota Yhdysvaltojen osalta kesti.