Mitkä tekijät ovat yhteydessä omaishoivaajan tekemään kaltoinkohteluun? : integroiva kirjallisuuskatsaus - Koivistoinen, Sini-Minttu (2024)
Tutkielmassani tarkastelen integroivan kirjallisuuskatsauksen avulla, minkä tekijöiden on havaittu olevan yhteydessä omaishoivaajien tekemään kaltoinkohteluun. Kirjallisuuskatauksen aineisto koostuu kahdestatoista kansainvälisestä vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista. Tutkimukset on julkaistu vuosien 2005–2023 aikana. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu omaishoivaa ja kaltoinkohtelua koskevasta aiemmasta tutkimuksesta ja keskustelusta. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla. Tutkimustulokset on jaettu kolmeen pääryhmään; omaishoivaajaan liittyviin tekijöihin, hoivan tarvitsijaan liittyviin tekijöihin sekä omaishoivaajan ja hoivan tarvitsijan väliseen suhteeseen liittyviin tekijöihin. Omaishoivaajaan liittyviä tekijöitä olivat kuormitus, mielenterveyden haasteet ja puutteellinen tuki. Hoivan tarvitsijaan liittyviä tekijöitä olivat haastava tai väkivaltainen käyttäytyminen sekä heikko toimintakyky. Omaishoivaajan ja hoivan tarvitsijan väliseen suhteeseen liittyviä tekijöitä olivat puolisosuhde ja riippuvuussuhde.