"Nuoren ei tarvitse ajatella, että on yhtä kuin opintosuoritukset" : opinto-ohjaajien käsityksiä vahvuuksista - Kuusisto, Teija; Lehtonen, Anna (2024)
Tutkimuksemme tarkoitus on ollut selvittää eri koulutustasoilla työskentelevien opinto-ohjaajien käsityksiä vahvuuksista. Tavoitteenamme on ollut löytää näistä käsityksistä viittaukset vahvuusohjaukseen sekä muodostaa käsitys vahvuuksista ilmiönä. Lisäksi tavoitteenamme on ollut nostaa esille vahvuuksiin perustuvaa opinto-ohjausta ja sen mahdollisia hyötyjä. Toteutimme tutkimuksemme laadullisesti fenomenografisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimusaineiston keräsimme teemahaastattelulla. Tutkimusjoukkomme koostui kahdeksasta opinto-ohjaajasta eri kouluasteilta, eri puolilta Suomea. Tutkimusaineiston analysoimme fenomenografisella aineistolähtöisellä analyysimenetelmällä. Tutkimuksemme perusteella opinto-ohjaajien vahvuuskäsitystä voidaan tarkastella osana yksilöä, ohjaustyön näkökulmasta sekä sen merkityksellisyyden kautta. Vahvuudet kuvattiin yksilöllisinä, kehittyvinä ja tilannesidonnaisina ominaisuuksina. Tutkimuksemme mukaan vahvuusohjaus on osa opinto-ohjauksen ydintehtävää, ja sen merkityksellisyys kietoutuu opinto-ohjaukseen, yhteisöön ja yksilöön. Tutkimuksemme osoittaa, että ohjattavan vahvuuksiin nojautuvalla ohjauksella on huomattava merkitys. Vahvuusohjausta pidettiin osin intuitiivisena toimintana. Vahvuusohjauksen menetelmät ovat perinteisiä opinto-ohjauksen keinoja, mitkä rakentuvat vahvasti oppilastuntemukselle, läsnäololle ja vuorovaikutukselle.